Jársz pszichológushoz? Ha igen, miért? Ha nem, miért?

Lehetséges-e, hogy önmagunk pszichológusa legyünk?

A pszichológia, vagy magyar szóval lélektan, az 1800-as évek második fele óta él és fejlődik. Olyan tudományág, mint bármelyik másik: elméletek, hipotézisek, neves kutatók formálják, frissítik. Vizsgálatokkal bizonyítják vagy cáfolják feltételezéseiket, és vaskos szakkönyveket írnak.

A legismertebb pszichológusok között sorolhatjuk Zigmund Freud, Philip Zimbardo, Abraham Maslow, Zigmund Freud, vagy a jelenleg felkapott magyar szakemberek közt Bagdy Emőke, Almási Kitti, Csernus Imre, Hevesi Kriszta nevét. Mind-mind a maguk módján, a maguk hozzáállásával, stílusával és ismereteivel, különféle alterületeken dolgoznak.

A pszichológiai ismereteink tágítását nemcsak a saját önismeretünk fejlesztéséért kellene napi szinten végeznünk – noha ez a legfontosabb -, hanem azért is, hogy gyermekünk, párunk, szüleink, vagy más családtagunk – avagy barátaink, kollégáink, ismerőseink személyiségét is jobban megismerjük, és a velük való kommunikációnkat javíthassuk.

Ha szeretnéd megbízható és jól érthető videókból, ingyenesen fejleszteni az önismereted, pszichológiai készséged, akkor kattints ide!

Freepik

Áltudomány, vagy a lét alapja?

A pszichológiát sokan tartják humbugnak, fölösleges értekezésnek és túlbonyolításnak, annak ellenére, hogy a történelem során igen sokszor bebizonyosodott már, hogy a megfelelő használatával emberek millióinak életminősége javulhat.

Egy jó pszichológus segítségével megfelelő szintre helyezhetjük a párunkkal, a családtagjainkkal, barátainkkal, és mindenekelőtt az önmagukkal szembeni viszonyunkat, ezáltal hosszú, harmonikus és békés életet élhetünk, testi egészségben (hiszen a testi egészségünkkel nagyon szoros összefüggésben van a lelki egészségünk).

Mi több, a jól vezetett terápiák gyilkosságok és öngyilkosságok sokaságát előzték már meg.

Freepik

“Oké, de nincs pénzem pszichológusra!” 

Az internet világában már minden lehetőségünk megvan az önképzésre, aminek mind az előnyei, mind a hátrányai fennállnak. A világháló pszichológiai írások és videók százezreit kínálja elénk – elég csak beütnünk a keresőbe valamilyen témakört vagy a minket aggasztó problémát, testi-lelki tünetet, és máris szívhatjuk magunkba az információkat.

Veszélyes azonban bármilyen okítást csak úgy befogadni – a nem hiteles forrásból, szedett-vedett módon megfogalmazott elméletek és diagnózisok elsajátításával ugyanis komoly károkat is okozhatunk magunknak.

Ahhoz, hogy mindenképp megbízható forrásból szerezzünk pszichológiai-önismereti tudást, ezáltal ténylegesen a problémáink megoldásának irányába haladjunk, érdemes olyan szakemberek neveihez ragaszkodnunk, akiket már legalább néhány éve, sokan – lehetőleg több százan vagy több ezren – követnek figyelmesen. Még valószínűbb a szaktudásuk, ha könyveket is adtak már ki, vannak díjaik, elismeréseik, és rendszeres előadásokat tartanak mind a mai napig. Ez garantálja, hogy a legfrissebb kutatási eredményekkel is tisztában vannak, azokat is felhasználják a tanításaikhoz, illetve, hogy az internetes véleménynyilvánítások és értékelések kegyetlen kereszttüzében is megállják a helyüket. Vagyis valószínűleg tényleg megbízható mindaz, amit mondanak.

Nem kizárólag pszichológus végzettségűek segíthetnek!

Gondoljunk csak Pál Feri atyára, aki elsősorban egy atléta, amellett római-katolikus pap, majd mindehhez csupán egy “mentálhigiénés szakember” képesítést szerzett, pedig az előadásai vaskosan érintik a pszichológiai tanokat is… és milyen sokaknak segített és segít mind a mai napig!

Wikipedia

Külföldiek közül pedig ilyen személy Alain De Botton. Ő az atyja a School of Life (“Az élet iskolája”) nevű oktatási projektnek, amely világszerte emberek tömegeinek segített már saját maguk és a problémáik alaposabb megismerésében, elrendezésében. De Botton rengeteg telt házas előadást tart, könyveket ír, és nem irigy a tanításaira: csapatával együtt a YouTube-ra számtalan videót tölt fel hétről hétre különféle, mindnyájunkat érintő témában.

Párkapcsolat, házasság, lelki problémák, munkahelyi gondok, stressz, érzések, személyiségek és személyiségzavarok, de akár a depresszió, a halál és az öngyilkosság témája is porondra kerül a videóiban, amelyek angol nyelvűek, azonban Az út magunkhoz nevű videócsatornán hétről hétre kerülnek fel magyar változataik – más megbízható pszichológiai videók magyarra fordításai mellett.

A csatorna minden videóját ingyenesen nézheted, bármikor. Ha érdekel, kattints ide!

Facebook-oldalához itt csatlakozhatsz.