6 féle gyerekkori bántalmazás a szavak erejétől Michael Jackson tettéig

A gyermekkorunkban átélt bántalmazások akár az egész életünkre kihathatnak.

Ha a cikket inkább videón hallgatnád meg, görgess le!

Ráadásul ezeknek a bántalmazásoknak sokféle formája létezik. De mik is lehetnek pontosan? Rögtön belemegyek a részletekbe. Ne felejts el közben feliratkozni a csatornára, és ha érdekelnek más pszichológiai témák is, akkor figyelj ennek a videónak a végén az ajánlott tartalmakra.

Következik 6 olyan felnőtt viselkedésmód, ami könnyedén okozhat maradandó sérüléseket egy gyermek lelki fejlődésében.

Verbális bántalmazás

Sokan állítják, hogy a bántó szavak nincsenek hatással rájuk, ám egy gyermek esetében ez szinte kizárható. Sőt, a szülőtől vagy nevelőtől érkező kemény szavak súlya kifejezetten megsokszorozódik benne. Egy vizsgálat szerint, ami többek között Johnson és Cohen nevéhez köthető, a gyerekkori verbális bántalmazás kimutathatóan növeli a személyiségzavarok kialakulásának kockázatát.

A verbális abúzus elkerülése nem azt jelenti, hogy mindent hagyunk a gyereknek, és teljes szabadságot adunk a kezébe. Nevelni, szabályokat előírni, és akár büntetni is szükséges a gyermeket – megfelelő formában. A verbális bántalmazás olyasféléket jelent, amikor például a képességeit, vagy a megváltoztathatatlan tulajdonságait illetjük elmarasztaló, durva szavakkal, vagy rémisztő dolgokkal fenyegetjük.

iStock

Megszégyenítés

A gyermek szándékos megszégyenítése gyakori eszköz a szülők és nevelők kezében. Kényelmetlen, kínos helyzetbe hozzák, hogy kimutassák a felette való hatalmukat. Az áldozatban ez bizonytalanság-érzetet szül, amit a felnőtt ki tud használni, amikor engedetlenséget tapasztal. Ezektől a gyermek idővel teljesen bizalmatlanná válik a nevelőjével szemben, felnőtt korára pedig ugyanilyen bizalmatlanságot élhet meg a kapcsolatainak építése során. Folyamatosan ott dolgozik benne ugyanis a megszégyenüléstől való félelem. Elvégre ha a szüleinknek odaadott bizalmunknak csak kínos fájdalom volt a gyümölcse, akkor még inkább erre számítunk egy sokkal kevésbé ismert személlyel kapcsolatban.

Helikopterszülői viselkedés

Helikopterszülőknek hívjuk azokat a szülőket, akik gyakorlatilag semmilyen privát szférát nem hagynak meg a gyermeküknek. Folyamatos ellenőrzés alatt tartják minden lépésüket, nézegetik a fiókjukban, szekrényükben tárolt személyes holmijaikat, vagy épp minden napszakban megkeresik őket számon kérni, hol vannak és mit csinálnak. Az effajta zaklatás áldozatai nem tanulják meg az egészséges határokat ember és ember között. Az erőltetett ellenőrzés pedig komoly lelki sérüléseket okozhat bennük.

iStock

Szexuális abúzus

A molesztálásnak rengeteg szintje létezik, nem feltétlenül jár együtt közösüléssel. Viszont nagyon mély lelki és mentális sérüléseket okoz egy életre. A gyermek szenvedhet poszttraumás stressztől, és idővel akár teljesen el is zárhatja magát az intim kapcsolatok kiépítésétől. Az intimitás gondolata ugyanis félelemmel tölti el. Következésképp nemcsak magányos lesz, de állandó létbizonytalanságtól is szenvedhet. 

Egy másik egyre többször hangoztatott megállapítás szerint azok, akiket gyerekkorukban szexuálisan bántalmaztak, nagyobb eséllyel válnak maguk is zaklatóvá felnőttként.

A gyermek az esetek többségében nincs tisztában azzal, hogy a felnőtt átlépett egy határt. Az elkövető könnyedén elhiteti vele, hogy ami történik, az teljességgel normális, mi több, a szeretet és a törődés jele. És ehhez nem is kell feltétlenül nagyon kicsi gyereknek lennie az áldozatnak.

A fiatalon átélt molesztálásokat sokan évekre, évtizedekre magukba zárják, és senkinek nem beszélnek róla még azután sem, hogy már tudatosodott bennük az igazság. Ez pedig folyamatosan emészti őket belülről, és rengetegféle személyiségzavart okozhat. 

Nagyon tipikus az is, hogy a történtekért nem a zaklatót, hanem saját magukat okolják. Arról, hogy az ilyen áldozatok és hozzátartozóik mit élnek át lelkileg, sokat meg lehet tudni a Michael Jackson áldozataival készült dokumentumfilmből. Az énekes abúzusai a mai napig nem bizonyítottak, de a Neverland elhagyása című kétrészes film nagyon realisztikusan mutatja be a gyermekkori szexuális zaklatások eredményeit.

Elhanyagolás

Ha gyermekkorban nem kapjuk meg a megfelelő mennyiségű támogatást és biztonságot, az mind érzelmileg, mind szociálisan nagy alulfejlettségeket okozhat. De a fizikai biztonság, mint például a higiénia vagy a táplálék elégtelensége, testileg is nagy károkat eredményezhet – sőt, akár halált is.

iStock

Fizikai bántalmazás

Fizikai bántalmazás alatt jelenleg minden olyan tettet értünk, ami a másik személynek fizikai fájdalmat okoz. Tehát akár egy túlzottan erős csuklószorongatás is ide tartozik. A fizikai fájdalmon, sérüléseken, ütésnyomokon túl azonban ez mély lelki traumát is okozhat. A gyerekkorban átélt ütések, lökések és pofonok, felnőve hajlamosabbá tesznek az agresszív, szorongó, vagy épp a depressziós beállítottságra. De az alkohol-és drogfüggőségre is nagyban növelik az esélyt.

Soha ne hagyd, hogy fizikailag bántalmazzanak, akkor se, ha jogosnak tűnő magyarázatot adnak rá, vagy bocsánatot kérnek érte! Ha pedig gyanúsnak tartasz egy szülőt, nevelőt, kérj segítséget a rendőrségtől, vagy a családon belüli erőszakkal foglalkozó egyesületek valamelyikénél.

Ha tetszett, amit láttál, akkor iratkozz fel a csatornára, és válogass a többi videó közül is! Mivel a vlog teljességgel önerőből készül, nagy hálával fogadom esetleges támogatásodat is a Patreon oldalamon. Köszönöm, hogy velem tartottál!