Ezeket beszéld át a gyerekeddel, hogy biztonságban tudd egyedül otthon

Kérdések, melyekre fontos tudnia a helyes választ.

Sokszor adódik olyan helyzet, hogy egyedül kell hagynunk gyerekünket otthon. Dolgozó emberként legtöbbször az fordul elő, hogy az iskola hamarabb véget ér, mint a munkaidőnk, így 1-2 órát felügyelet nélkül maradhatnak.

Persze, már „nagyok”, elfoglalják magukat (a kisebbeket semmiképpen se hagyjuk felügyelet nélkül!), de az alapvető biztonsági kérdéseket tisztázni kell velük, többször átbeszélni, hogy véletlenül se történjen probléma.

Először csak tedd fel a kérdéseket és várd meg, mit válaszol a gyerek, sok minden leszűrhető belőle. Majd mondd el, mi a helyes válasz és magyarázd el, hogy miért.

Mit csinálj, ha egyedül vagy otthon és valaki megpróbálja kinyitni az ajtót?

Helyes válasz: Először hívd valamelyik szülődet, utána a rendőrséget. Amíg a rendőrségnek telefonálsz, a szüleid riaszthatják a szomszédokat, akik hamar a segítségedre sietnek.

Kit engedhetsz be, ha egyedül vagy otthon?

Helyes válasz: Senki idegent! Ez nem csak a férfiakra, hanem az idegen nőkre és gyerekekre is vonatkozik, bárki jöhet rossz szándékkal, akkor is, ha elsőre ártalmatlannak tűnik.

Mit kell tenned, ha füstölni kezd a konnektor?

Helyes válasz: Ha füstöt, gázszagot vagy tüzet érzékelsz a lakásban, akkor azonnal menj ki az épületből és hívd a tűzoltókat – mobilról vagy például a szomszédtól. Amíg kiérkeznek, addig a szomszédtól kérj segítséget.

Bevehetsz gyógyszer az otthoni gyógyszeres dobozból, ha egyedül vagy?

Helyes válasz: Nem! A gyógyszerek veszélyesek, ezért csak szülő/nagykorú jelenlétében nyúlj hozzájuk. Ha rosszul érzed magad, hívd fel a szüleidet.

Mit kell csinálnod, ha valaki interneten fenyeget?

Helyes válasz: Nem szabad bedőlni neki, de mindig szólj szüleidnek a fenyegetésről.

A szabályokat úgy kell elmagyarázni, hogy ne ijedjen meg a gyerek, ne féljen egyedül otthon lenni, de tisztában legyen az alapvető biztonsági kérdésekkel.

Forrás: Bright Side

Címlapfotó: iStock