50 év felett ugyanolyan biztonságos szülni, mint 40 felett

Az az életkor, amelyben a nők még szülőképesek, fokozatosan kitolódott – állapították meg a kutatók.

Egy izraeli kutatás szerint az 50 év feletti nőknek pont olyan biztonságos gyermeket szülni, mint a 40 év felettieknek, és a gyermek számára sem kockázatosabb a kései világrajövetel.

A negevi Ben-Gurion Egyetem és a Szoroka Egyetemi Kórház kutatói egy Las Vegas-i orvosi konferencián ismertették a tanulmány eredményeit, melyhez az 50 éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálták meg azon a téren, hogy a fiatalabban szülő nőkhöz képest növekszik-e kockázat.

Fotó: istock

A tanulmány arra jutott, hogy az orvosi és technológiai fejlődésnek hála  (a mesterséges megtermékenyítést és a petesejtbeültetést is ideértve), fokozatosan kitolódott az az életkor, amikor a nők még szülőképesek. Ejal Seiner, a kutatásban részt vevő egyik tudós elmondta:

“Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven”

A tanulmány készítésekor a Szorokában lezajlott 242 771 szülést vizsgáltak meg, ezek közül 234 824 esetben az anya negyvennél fiatalabb volt. A többi szülésnél a 40 és 50 közötti anyák és az 50 feletti anyák eseteit vetették össze, többek között a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás és a császármetszés tényezőit vizsgálva, illetve a baba egészségi állapotát és a halandóságot.

A kutatók megállapították, a 40 évesnél idősebb nőknél magasabb volt a komplikációk aránya, minta 40 év alattiaknál. Viszont az 50 évesnél idősebb nőknél nem nőtt a kockázat a 40 és 50 közöttiekhez képest.

Ejal Sejner azonban kiemelte, hogy a 40 éven felüli nők terhességét nagy figyelemmel kell kísérni, az 50 éven felüliekét pedig még jobban.

Forrás: hvg