Ezeket a kérdéseket beszéld át a gyerekeddel, ha biztonságban akarod tudni az utcán

Sajnos hamar meg kell tanulnia, hogy fontos az óvatosság.

Míg 30-40 évvel ezelőtt teljes nyugalommal indultak haza önállóan is a kisiskolások suli után – úgy, hogy közben a szülők is nyugodtak voltak -, ma már sajnos oda jutottunk, hogy nem szívesen engedi senki a gyerekekét egyedül sétálni, még akkor sem, ha az egy ismerős, rövidebb útvonal. Persze mindig nem lehetünk mellettük, ezért is érdemes alaposan átbeszélni velük az alapvető biztonsági kérdéseket. Ha ezeket jól tudja és alkalmazni is tudja, akkor egy fokkal nyugodtabbak lehetünk. Érdemes először a gyereknek feltenni a kérdéseket és megvárni, mit válaszol és utána elmagyarázni neki a helyes válaszokat, viselkedést.

Elfogadhatsz cukrot (bármit) egy idegentől?

Helyes válasz: Nem! Idegentől soha semmit nem fogadunk el!

Egy ismeretlen felnőtt segítséget kér tőled. Segítesz neki?

Helyes válasz: Nem! És menj is el onnan! Igazán nem életszerű, hogy valaki pont egy gyerektől kérjen segítséget és nem egy felnőttől.

Vársz a liftre és idegenek is odajönnek. Beszállsz velük?

Helyes válasz: Nem! Mondd azt, hogy a szüleidre vársz és menj inkább a következő üres lifttel, idegenekkel beszállni veszélyes lehet.

Mit csinálsz, ha egy idegen megragad és nem enged el?

Helyes válasz: minél feltűnőbben kell viselkednie. Kiabálni, rúgkapálni, bármit, ami felkeltheti más arra járó ember figyelmét. Ha azt kiabálja, hogy ő nem az én apám/anyám, akkor mások számára is egyértelmű lehet, hogy nem egy hisztis gyerek „neveléséről” van szó. Ha van rá lehetősége, egy kővel dobja meg egy kocsi ablakát, a sziréna hangja talán elriaszthatja a támadót.

Természetesen úgy kell mindezt elmagyarázni, ne higgye a gyerek azt, hogy kifejezetten veszélyes az utcán lenni, viszont az óvatosságra, körültekintésre fel kell hívni a figyelmét.

Forrás: Bright Side

Címlapfotó: iStock