A tudósok megvizsgálták a Nagy Kék Lyukat: erre jutottak

Jacques Cousteau is részt vett a kutatásban.

Egy szakértői csoport merült Belize Nagy Kék Lyuk nevű, híres tengeri víznyelőjébe. Fabien Cousteau mellett Richard Branson milliárdos is részt vett a kutatásban, amely során sok érdekességet találtak a kutatók, és olyan, különös nyomokra is bukkantak, amikről még nem tudják pontosan, hogy mi lehet.

The Great Blue Hole, Belize

Belize is graced with more than 180 miles of coast, thick rain forest, and Maya ruins; and beneath its Caribbean waters lies one of the most extensive barrier reef systems in the world. http://bit.ly/2E4llBt

Közzétette: National Geographic Travel – 2017. december 30., szombat

A Nagy Kék Lyuk a világ második legnagyobb víznyelője: 300 méter széles és 125 méteres mély. Belize-től 70 kilométerre található egy zátonynál. A víznyelő falán a kutatók furcsa nyomokat találtak, melyekről azt gondolják, hogy régen alakulhattak ki. A víznyelőben nagyon kicsi a vízáramlásának a mértéke, és oxigénhiány van, ami nem kedvez az életnek. Több elpusztult élőlényt is találtak a mélyben, így azt gondolják, hogy a talált nyomok az élőlények kijutási kísérleteire után maradtak. Ám egyelőre még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy geológiai folyamatok során alakultak ki a nyomok a mintegy 14 ezer éve keletkezett víznyelőben.

Forrás: noizz