Debrecen forgalmas utcáján sétálgat egy gólya

Felhívást intézett a Madárkórház az ott lakókhoz.

Szokatlanul bátor gólya sétált a járókelők között a debreceni Tócoskertben. Úgy tűnik, hogy nem zavarja az emberek közelsége, így elképzelhető, hogy korábban is emberek között nevelkedett, talán egy mentőhelyen töltötte a telet.

A Hortobágyi Madárpark Facebook-bejegyzésben hívta fel az ott élők figyelmét arra, hogy ne etessék az állatot.

“Tisztelettel megkérjük a Tócóskertben élőket, hogy NE etessék a képeken látható gólyát! Főleg ne emberi élelmiszerrel, szalámival, kolbásszal, se kenyérrel!

Szokatlan vendég érkezett Debrecenbe, a tócóskerti lakótelepre. Hogy miért szokatlan? Nem feltétlenül azért, mert korábban érkezett vissza Afrikából. Hajdú-Bihar megye több településére is megérkeztek az első egyedek, többek közt Hortobágyra is 4 példány. A szóban forgó gólya különlegességét viselkedése okozza. Barátságos, a fajtól megszokottnál kevésbé zavarja az emberi közelség. Elképzelhető, hogy ember által nevelt, vagy egy mentőhelyen töltötte a telet. Lábán található sárga színes gyűrű arról árulkodik, hogy nem Magyarországon jelölték, valamint nem hazai mentőhelyen telelt. Kilétét még kutatjuk.

Lakótelepi viselkedésével kapcsolatban tegnap óta folyamatosan csöng ügyeleti számunk. A legtöbbet feltett kérdés, hogy kell e, szabad e, és mivel szabad etetni a gólyát?

Nos, ősszel valamint télen az itt maradt gólyákat lehet etetni apró-hallal (keszeg, kárász), valamint nyers csirkenyesedékkel. Minden nap ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben.

Jelen esetben viszont már nem szükséges a gólya etetése sőt, hátráltatja a természetes életvitelében. Mint ahogy a már visszaérkezett fajtársai is találnak természetes táplálékot, ő is fog. Etetése most csak megerősítené benne azt, hogy elfogadja a túlzott emberi közelséget, valamint a lakótelepen maradna. Ez utóbbi eset szintén nehezítené fészkelését, tekintve hogy a környéken nem találna fajtársra sem.”

Tisztelettel megkérjük a Tócóskertben élőket, hogy NE etessék a képeken látható gólyát! Főleg ne emberi élelmiszerrel,…

Közzétette: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány – 2019. február 27., szerda