1 millió ember él a föld alatt Pekingben

Nem szórakozásból, hanem mert nincs más választásuk.

Peking alatt egy komplett, kiterjedt bunkerhálózatot található, melynek megépítését Mao Ce-tung rendelte el 1969-ben, mivel a kínai-szovjet határkonfliktus után annyira megromlott a két ország viszonya, hogy fenyegető közelségbe került egy atomháború lehetősége.

Ezt Richard Nixon blöffjével sikerült kivédeni, de Peking föld alatti városa mégis megépült. A kormány szerint a bunker képes lett volna befogadni Peking 6 milliós lakosságát. Éttermeket, iskolákat és színházakat is építettek bele.

Az atombunker egyik bejárata

Fotó: wikipédia

A nyolcvanas években a pekingi hatóságok bérbe adták a bunker egyes részeit, így olcsó hotelek, boltok és apró lakások jöttek létre benne.

Sokan ma is az atombunkerben élnek, ahol 5-6 ezernyi forintért lehet kapni egy nagyobb ágyat egy teremben, ennek az összegnek a duplájáért pedig egy aprócska, sokszor 4 négyzetméternél is kisebb, áporodott levegőjű lakása is lehet az embernek.

Sok a fiatal lakó, akik abban reménykednek, hogy egyszer kikerülnek innen, ám nem kevesen vannak, akik évtizedek óta itt laknak.

Forrás: index

Kövess minket a Facebookon is: