Mi jár a “mindenkihez kedves” emberek fejében?

Mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse.

Ha inkább videó formájában hallgatnád meg a cikket, akkor görgess az aljára!

Egy “mindig kedves” ember attól tűnik mindig kedvesnek, hogy megtanulta, mit mondjon ki, és mit ne. Nagyon sok minden zajlik a fejében, amit nem enged a felszínre. A teljes őszinteség helyett is inkább a biztonságos kedvességet választja. Miért? Mert úgy érzi, nem tud egyszerre mindkettő lenni. Őszinte is meg kedves is.
A mindig kedves ember ezért nem igazán fog helyre tenni egy partnerét sértegető járókelőt, vagy rápirítani a moziban hangoskodó, tapintatlan ismeretlenre. A mindig kedves embernek valószínűleg volt épp elég baja gyerekkorában abból, hogy őszinte és vakmerő volt.

Mi jár a fejükben?

A mindig kedves ember fejében rengeteg minden lehet, amiből ha csak egy morzsányi is kiderülne, mélységes zavarba jönne tőle, és szégyellné magát. Például, ha valaki megtudná, hogy ő milyen videókat néz odahaza. Hogyan osztja ki gondolatban a kollégáját, a moziban hangoskodó bunkó alakot, vagy épp az egyik családtagját. A mindig kedves ember nem hiszi el, hogy akkor is szerethető lenne, ha a “nem annyira kedves” oldala kiderülne róla. Biztosan észrevetted már, hogy a mindig kedves embert nagyon könnyű elcsendesíteni. Ha csak a leghaloványabb jelét is érzékeli a nemtetszésednek, azt rögtön magára veszi, és inkább nem mond, nem tesz többet.

Talán azt gondolod, hogy ez a feddhetetlennek tűnő személy igazából csak megjátssza magát. Kétarcú, hazug, satöbbi. Nem. Ő tényleg egy kedves ember. A félreértés inkább ott van, hogy mit értünk a kedvesség fogalma alatt.

A kedvesség nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsenek sötét, rosszindulatú gondolataink, kétesen értékelhető vágyaink. Sokkal inkább arról szól, hogyan rejtsük el ezeket. A kedvesség nagyon nagy mértékben a titkolásról szól. A kedves embernek ugyanúgy vannak nem kedves gondolatai, csak ezeket cselekvés és tettek helyett elföldelt érzésekként tartja magában. Mindent megtesz, hogy ne okozzon semmifajta csalódást vagy fájdalmat a szeretteinek az ő nem kedves oldalával.

Természetesen megvan ennek az ára. Annak, amikor nem tudunk teljesen önmagunk lenni hosszú időn, vagy akár egy életen keresztül, mindig megvan az ára. Egészen borzasztó következményekhez is vezethet.

Mit tegyünk, ha meg akarjuk nyitni őket?

Egy mindig kedves ember partnere, családtagja nincs könnyű helyzetben, ha elő akarja csalogatni az illető sötétebb oldalát. De meg lehet csinálni.

Nagyon fontos, hogy ez a kedves ember egy pillanatig se érezze a fenyegetettséget, hogy baj lesz abból, ha megmutatja a valódi önmagát – annál inkább érezze viszont a türelmes kíváncsiságot, a könnyed és semmiképp sem erőszakos noszogatást, hogy engedje szabadjára a rejtegetett gondolatait is.

iStock

Egy ilyen mindig kedves ember főként a párkapcsolatát, házasságát véli védelmezni az állandó kedvességével. Pedig az a nagy helyzet, hogy ha támogatóan felszínre hozzuk a nem annyira kedves oldalát is, az igazi színt tud vinni a mindennapokba. Valóságos kapcsolatmegújító erő lehet. Akármilyen közel is állunk valakihez, aki mindig kedves hozzánk, még sokkal közelebb kerülünk hozzá, ha elő tudjuk csalogatni és értékelni tudjuk a titkolt oldalát is.