10 aranyköpés Karl Lagerfeldtől

Kreációi mellett csípős humora is népszerű volt.

Karl Lagerfeld 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, apja jómódú hamburgi gyártulajdonos volt. Gyermekkorát a bajorországi családi birtokon töltötte, majd 1953-ban édesanyjával Párizsba költözött, és élete végéig ott élt.

A párizsi Lycée Montaigne-ben rajzot és történelmet tanult, majd hamarosan divattervezőként mutatkozott be. 1955-ben egy nemzetközi pályázatra benyújtott női gyapjúkabátjával első díjat nyert. Ennek köszönhetően három évig Pierre Balmain divattervező mellett dolgozott, majd öt évig Jean Patou számára tervezett exkluzív kollekciókat. Első kreációi nem arattak osztatlan sikert, de a Tiziani számára tervezett ruháiért már Liz Taylor rajongott. Szabadúszóként több híres divatháznak is tervezett, 1964-ben egy hároméves művészeti főiskolai kurzusra is beiratkozott.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) által megosztott bejegyzés,

Karrierje 1983-tól ívelt felfelé, amikor a Chanel divatház vezető tervezőjeként készített kollekciójával nemzetközi elismerést szerzett, kitűnően ötvözte a német egyszerűséget és a francia eleganciát. Ebben az időben saját céget is alapított Karl Lagerfeld és Lagerfeld Gallery márkanévvel.

Lagerfeld szívesen fedezett fel manökeneket, többek között a nyolcvanas években Ines de la Fressange-t, a kilencvenes években Claudia Schiffert, akiből támogatásával topmodell vált. Híressé vált felfedezettjeivel szemben páratlan szigorúságot követelt meg, főként a testsúlyt és a diétát illetően.

Rendkívüli kreativitásának, szakmai tudásának és stílusának köszönhetően a világ egyik vezető divattervezője, a divatvilág ikonikus alakja lett, személyes jelképévé vált dioptriás napszemüvege és lófarokban hordott haja.

85 éves korában, 2019.02.19-én hunyt el.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KARL LAGERFELD (@karllagerfeld) által megosztott bejegyzés,

Kreációi mellett híres mondásai, aranyköpései is ránk maradtak.

Saját maga

„Olyan vagyok, mintha önmagam karikatúrája lennék, és szeretem ezt. Mintha egy maszk lenne rajtam, és a velencei karnevál számomra egész évben tart.”

Vicc

„Minden, amit mondok, egy vicc. Magam is az vagyok.”

A divat

,,A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól.”

Még mindig divat

„A divat két dolgot jelent: a fejlődést és annak az ellenkezőjét.”

Az ikonikus napszemüveg

,,Egyszer egy borzalmasan ronda kelet-német újságírónő készített velem riportot, aki átlátszó sárga blúzt és fekete melltartót viselt. A nő azt mondta, szerinte illetlenség napszemüvegben vele szemben ülnöm, majd megkérdeztem: most akkor meg kellene kérnem, hogy ön pedig vegye le a melltartóját?”

Az egyéniség

,,Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér.”

Hiúság

,,A hiúság a legegészségesebb dolog a világon!”

Két lábbal a földön

„Nagyon is két lábbal állok a földön, csak nem ezen a földön.”

A mackónadrág

„A melegítőnadrág a vereség jele. Elveszítetted az irányítást az életed felett, ezért vettél egy melegítőnadrágot.”

Valamit valamiért

,,Közel kilencven kilót fogytam, hogy Hedi Slimane-tervezte öltönyöket hordhassak.”

Forrás: MTI, Femcafe, Instyle

Címlapfotó: MTI/EPA/Will Oliver