A Titanic balesete is eltörpül emellett a hajókatasztrófa mellett

A történelem legtöbb áldozatot követelő hajókatasztrófája.

1945-ben süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német hajót. A jeges tengerben kilencezernél is többen vesztették életüket. Többségében gyerekek, öregek, nők és sebesültek utaztak a hajón.

A 208 méter hosszú hajó a Hannibál hadműveletben vett részt, amelyben a közeledő Vörös Hadsereg elől Kelet-Poroszországból Németországba menekítették a német csapatokat és a lakosságot. Két és félmillió embert sikerült kimenekíteni, miközben 30 ezer fő vesztette életét.

Fotó: wikipedia

A hajó 1945. január 30-án mínusz 18 fokos hidegben futott ki Gotenhafen (ma: Gdynia, Lengyelország) kikötőjéből. A hivatalos papírok szerint 6050-en voltak rajta, de valójában tízezernél is többen zsúfolódtak össze. A hajó hóviharba került, ágyúi torpedókat észlelő berendezései befagytak. Rádióüzenetet kaptak, hogy ey német aknamentesítő konvoj közeledik, és az ütközés elkerülése miatt felkapcsolták a jelzőfényeket.

Így vette észre őket egy járőröző szovjet tengeralattjáró, melynek kapitánya kiadta a tűzparancsot. Az egyik torpedó egyenesen a hajó gépházába csapódott. A kapitány kiadta az utasítást a mentőcsónakok leeresztésére, ám a csörlők befagytak a nagy hidegben, így csak kézi erővel tudták leengedni egy részüket.

A hajó fél órával később az oldalára dőlt, majd egy robbanás kíséretében elsüllyedt. A hajókatasztrófának minimum 9000 áldozata volt, és összesen 1239 túlélőt sikerült megmenteni.

Forrás: mult-kor