Pszichopaták és szociopaták: köztünk élnek, de vajon felismerjük-e őket?

Ezek a jellemzőik.

Ha a cikk tartalmát inkább videóból hallgatnád meg, görgess le!

Gyakran érzed túlfűtöttnek magad? Kényszeres hazudozó vagy? Bármit megtennél, hogy elérd, amit akarsz? Ha erre a három kérdésre igennel feleltél, akkor talán nem árt felkeresned egy szakembert, aki megállapítja, hogy szociopata vagy pszichopata vagy-e. Ezek a tünetek ugyanis mindkét rendellenességre jellemzőek. Önteltség, önérzetesség, csalásra való erős hajlam, és manipulatív viselkedés fedezhető fel rajtuk. Mindez pedig morális kényelmetlenség vagy lelkiismeretfurdalás nélkül. Éppen ezért sokan keverik a két csoportot, és összemossák a szociopatákat a pszichopatákkal. Gyakran a szakértők is közös halmazban kezelik a két úgynevezett antiszociális személyiségzavart, de sokan hangoztatják, hogy a kettő közt fontos különbségek vannak. És ez igaz is: egy szociopata és egy pszichopata akár teljesen különbözhet egymástól a viselkedésében.

A két csoport jellemzői

A szociopaták jellemzően jóval hevesebbek és felelőtlenebbek, mint a pszichopaták.

Scott Bonn pszichológus megfogalmazásával élve a szociopaták sokszor élnek “a társadalom szélén”. Rövid ideig tudják megtartani az állásaikat, nem képesek hosszú távon letelepedni. Megállás nélkül utazgatnak, de közben semmilyen látnivalóban nem merülnek el. Nem okoz gondot nekik, hogy csalásra, lopásra, hazugságra, illegális döntésekre adják a fejüket egy kis (vagy sok) plusz keresetért.

Az olyan igaz és fiktív történetek, amik a notórius hazudozókról, csalókról szólnak, akik megszállottan keresik a kiskapukat mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül, szociopatákat mutatnak be.

A pszichopaták viszont több önkontrollal és tervezéssel dolgoznak. Sokkal könnyebben beilleszkednek a társadalomba, gyakran jól képzettek, műveltek, és stabil munkájuk van. Nem minden pszichopata veszélyes vagy ijesztő, a kontrollvágyukat pedig sokszor épp a foglalkozásukban élik ki.
 
Egy Times cikk szerint a legtöbb pszichopata olyan szakmai területeken található meg, ahol objektív, érzelemmentes gondolkodásra és döntéshozásra van szükség. Például rendőrök, ügyvédek, sebészek, de érdekes módon a séfek és a sales-esek is elöl járnak pszichopaták terén.
 
Hektikussága miatt komoly és hosszútávú kapcsolatokat sokkal nehezebb egy szociopatának kiépítenie. Képes az empátiára, de csak nagyon korlátozott szinten, bizonyos helyzetekben, és csupán bizonyos emberekkel szemben. Kiváló példa erre a legalább 49 prostituálttal végző sorozatgyilkos, Gary Ridgway, akinek felesége, Judith még a férfi bebörtönzése után HAT évvel sem akarta elhinni, hogy a gyilkosságokat ő követte el – annyira gondoskodó és szerető volt Gary férjként. Miután a bizonyítékokat is megtalálták, és Judith számára is világossá vált, hogy nincs szó tévedésről, a nő 16 év házasság után elvált, és a mai napig nem tartja vele a kapcsolatot.
 
A pszichopaták számára az érzelmek idegen jelenségek. Nem tudják, mi az empátia, vagy a lelkiismeret-furdalás. Tudják, hogy érezniük kellene valamit ilyen és olyan helyzetben, de nem éreznek semmit. Ez teszi képessé őket arra, hogy mindenfajta gát nélkül bántsanak másokat, akár egészen brutális szinteken is.
 
Bonn szerint a pszichopátia az összes antiszociális személyiségzavar közül a legveszélyesebb. Amikor a pszichopaták elbűvölőnek és gyengédnek akarnak tűnni, mesterien eljátsszák azt – mély érzéseket is képesek előadni. Mindegy, hogy a velük kapcsolatba kerülő személy a barátjukként, a legjobb fej kollégájukként, a szerelmükként, vagy mondjuk a bölcs tanácsadójukként akarja látni őket, gond nélkül belebújnak a szerepbe. Az is gyakran jellemző a pszichopatákra, hogy látványosan kivívják a társadalom elismerését, csodálatát – ezáltal rejtik el a sötétebb oldalukat. Képesek akár teljesen kettős életet is élni: a nyilvánosság előtt hangos szónokok, életmentők, hősök, a háttérben pedig kegyetlen, érzéketlen, mindenen keresztül taposó emberek.
 

iStock

 
Mi okozza ezt a két rendellenességet?
 
A jelenlegi kutatások szerint az antiszociális viselkedészavart mutató emberek agyában általánosságban alacsony aktivitást mutat az empátiáért, moralitásért és önkontrollért felelős terület. A pszichopatáknál kifejezetten e területek alulfejlettsége az indok. A  szociopata viselkedés viszont inkább gyermekkori traumákból és abúzusból ered. Őnáluk tehát tanult viselkedésmintáról van szó. Ezért van, hogy a szociopatákban még marad némi együttérzés és moralitás, érzelmi kötődés, de gyengék, hogy kitartsanak ezek mentén. 
A mostani adatok szerint a társadalomnak 1 százaléka pszichopata, míg 4 százaléka szociopata. Bár ez nem hangzik soknak, igen valószínű, hogy mindennap belefutsz egy szociopatába vagy pszichopatába.