Ezt tedd, ha a hús főzés közben habzani kezd!

Ismerős a jelenség?

Ha húst vagy húslevest főzöl, akkor igen gyakran előfordul, hogy habréteg keletkezik a víz felszínén. Ezt sokan leszedegetik egy kanállal, de biztos, hogy jól teszik?

A habzást a húsból felszabaduló fehérjék és ásványi sók okozzák. Akkor alakul ki nagyobb mértékben, ha hideg vízbe téve a húst kezded el a főzést. Ha rögtön forró vízbe kerülnek a húsok, akkor több tápanyag marad bennük, és kevesebb oldódik ki a vízbe.

A séfek azt javasolják, hogy ha habzani kezd a hús, és a hab fehér színű, akkor ne szedd le, mert hasznos fehérjéket és tápanyagokat tartalmaz. Ehelyett tegyél egy kisebb fej hagymát a forró vízbe, ettől lesüllyed a habréteg. Ha a hab sötét színű, akkor vért tartalmaz, ilyenkor viszont javasolt eltávolítani.

Fotó: istock

Forrás: filantropikum

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!