A macskád pontosan tudja, milyen hangulatban vagy

A macskák néha gyilkos szörnyetegnek tűnnek, akik lelkifurdalás nélkül vájják bele karmaikat gazdájuk vádlijába, ám a tudósok bebizonyították, hogy valójában szorult beléjük empátia is.

Egy michigani egyetem két kutatója, Moria Galvan és Jennifer Vonk arra jutottak, hogy a macskák viselkedése megváltozik, attól függően, hogy a gazdájuk mosolyog vagy fintorog.

Fotó: Pexels

Ha a gazda jókedvű volt, a cicák sokkal gyakrabban adtak pozitív jelzéseket: doromboltak, dörgölőztek, vagy az ölükbe pattantak. Ám az nem érdekelte a macskákat, hogy az idegen embereknek milyen a hangulata, csak a gazda érdekelte őket. A kutatás megállapította, hogy a macskák tudnak olvasni az emberek arcáról, és felismerik hangulatunkat.

Két japán kutató korábban megállapította, hogy a cicák pontosan tudják, mit akarnak tőlük gazdáik, az azonban már más kérdés, hogy sokszor nagy ívben tesznek rá.

A kutyák azért jobban le tudják olvasni az emberek reakcióit, mint a macskák; és ez a feltételezések szerint azért is lehet, mert előbbieket mintegy 30 ezer éve háziasították, míg a cicák alig 10 ezer éve sertepertélnek csak az emberek körül.

Forrás: index