Így színezik pirosra a zöld paradicsomot egy éjszaka alatt

A temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Cosmin Popescu elmondta, hogy miért íztelenek sokszor a romániai üzletekben árusított paradicsomok:

“A boltjainkba kerülő paradicsomoknak azért nincsen ízük, mert teljesen más technológiát használnak az előállításukra, mint a hagyományos kertészetek. Ezek a zöldségek ugyanis vízfelületen teremnek, vagyis gyökerük a vízből szívja fel a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat. Egy paradicsom akkor jóízű, amikor a nap sugarait használja a növekedéséhez”

A szupermarketek viszont 24 órával azelőtt adják le rendeléseiket, hogy az áru a polcra kerül. A melegházakban ezért a vízhez olyan szintetikus anyagot adnak, melynek hatására a paradicsom egy éjszaka alatt megpirosodik. Ennek az anyagnak a neve az Ethrel, melynek használatát bizonyos országokban be is tiltották, ennek ellenére még széles körben használják.”

A professzor elmondta, hogy Romániában is korlátozásokat vezettek be az Ethrel használatával kapcsolatban, ám egyes gazdák a gyors meggazdagodás miatt felelőtlenül használják a szert, amit már hosszú ideje használnak növekedés és érésszabályzó szerként paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére.

Az Ethrel egy hazánkban is kapható kémiai hormon, ami aktivizálja a zöldségben az érés során jelentkező anyagot. Ha minimum 10 napot hagynák, hogy ez a hormon kitisztuljon a zöldségből, akkor nem lenne ennyire problémás hatású az Ethrel. Viszont idő hiányában ezek a zöldségek gyakran ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltokba.

Forrás: businessmagazin.ro, filantropikum