11 mélységesen őszinte idézet Karády Katalintól

A legendás magyar színésznő életében a páratlan csillogás és a súlyos tragédiák is helyet kaptak.

Karády Katain számára a Halálos tavasz című mozifilm hozott hatalmas sikert, kora ünnepelt dívája lett. Bársonyos, mély hangja, erőteljes karaktere szexszimbóummá tette. A siker árnyéka mögött egy szegénységben, bántalmazásban eltöltött gyerekkor húzódott meg. A csillogást pedig megaláztatások, pályájának ellehetetlenítése követte. 11 mélységesen őszinte idézettel emlékezünk Karády Katalinra:

„Nem születtem társas lénynek. Gyűlölöm a kötöttséget, a másik iránti regard-t, a szabályos életmódot. Fejgörcsöt kapok attól, hogy valaki beleszól abba, amit csinálni akarok.”

„Sokat örököltem apám despota hajlamából, gyakran vagyok ingerlékeny, szeszélyes, követelőző.”

„Nem irigylem azokat az embereket, akiket a sors hozzám sodort.”

„Nem szívesen beszélek róla, nehogy kérkedésnek hasson. De az igazság az, hogy üldözötteket bújtattam. Annak idején három lakásom volt, mindegyikben jó néhány embert rejtegettem. Ezt nem valami hősies áldozatnak, hanem emberi kötelességemnek éreztem.”

„Tükör előtt próbáltam ki minden mozdulatot. megvallom őszintén, sehogy sem tetszettem magamnak.”

„A színészet is, mint minden művészet, olyan, hogy csak amikor már benne van az ember, akkor érzi, hogy a határ beláthatatlan és minél messzebb jut az ember, annál kisebbnek érzi magát.”

wikipedia

„Én csak olyankor tudtam igazán szeretni az apámat, amikor a lóversenyen elvesztette a pénzét.”

„Rajongok a fényképekért is. Különösen azokért, amelyek engem ábrázolnak.”

„Tudom, hogy a sztárélet nem tart örökké és az utam a majdani öregség felé nem lesz rózsákkal telehintve.”

„Állandóan dolgozom, szerepekre készülök, és várom, hogy végleg színésznő legyek. Mert úgy érzem, véglegesen még nem vagyok az. De most már kezdem hinni, hogy az leszek.”

„A színpad valahogy rosszul kezdődött számomra. Mindjárt kezdetben, túlságosan nehéz szerepeket kaptam, nem volt hozzájuk elég rutinom, tapasztalatom. Ezt a színpadon kellett volna megszereznem türelmes vezetéssel…A film közelebb áll hozzám. A filmben sohasem csalódtam és a film sem csalódott bennem.”

wikiquote