Iskolaköpeny: visszasírjuk vagy jobb nélküle?

Eltünteti a társadalmi különbségeket? A francokat!

Én még bőven akkor jártam általános iskolába, amikor kötelező volt a köpeny, tehát jó pár éven át volt részem a nejlon csodában. Ha jól emlékszem, különösebben nem utáltam, de természetesen igen jól meglettem volna nélküle is.

Néhány éve felröppent a hír, hogy esetleg újra bevezetnék, illetve lehet olvasni szülőtől, nagyszülőktől, hogy gyerekeik, unokáik számára kívánatosnak találnák a hordását. A legfőbb indok, hogy ez eltüntetné a társadalmi különbségeket.

Hát hogyan?

Amikor én kb. 30 évvel ezelőtt köpenyt hordtam, a falunkban nem volt hatalmas választék belőle a ruhásboltban. De azért így is jó néhány fazon előfordult belőle az osztályunkban, iskolánkban. Ha most kötelezően bevezetnék, egészen biztosan elárasztanák a különböző köpenyek a ruhaüzleteket, hipermarketeket. Ott lennének az egyszerű, olcsó modellek és a drága márkásak is. És akkor ugyanott tartanánk, mint köpeny nélkül.

És ha egy bizonyos modellt lehetne csak hordani egy iskolában? Akkor viszont a társadalmi különbségeket igen szépen mutatja az alóla kilógó nadrág, cipő, felül sapka, felette kabát, háton iskolatáska, benne írószerek, a zsebben telefon és így tovább. Ráadásul pont azoknak okozna nehézséget ennek a plusz ruhadarabnak a kifizetése, akik amúgy is hátrányosabb helyzetben vannak.

A másik indok, amit mellette felhoznak, az az, hogy védi a ruhát, mert mi van, ha a gyerek kémiaórán leönti magát sósavval. Hát, ha leönti, akkor azt a nejlon se állítja meg, másrészt igen ritkán kerül gyerek kezébe maró sav. De azért van benne igazság. Bár én mindig rövidujjú köpenyt hordtam és a sok írás miatt alapvetően a könyök- és a kézelőrész koszolódik, ami nyilván így a pulóvereken landolt. Viszont mondjuk a nyakrész így is, úgy is koszolódik, a tornaórák után ugyanúgy tisztálkodási lehetőség nélkül bújnak vissza a gyerekek a ruhába, tehát mosást nem lehet megspórolni vele.

Összességében nem sok értelmét látom.

Te szeretted vagy sem? Egyetértenél vele, hogy újra kötelező legyen?

Fotó: Fortepan