2800 éve csókolják egymást a hasanlui szerelmesek

A bizonyíték, hogy létezik a sírig tartó szerelem :).

A különleges párra egy 1972-es feltáráskor bukkantak a Pennsylvaniai Egyetem kutatói az iráni Hasanluban. A két csontváz 2800 éve van ugyanabban a pozícióban, gyengéden egymást csókolják.

Kr. e. 800 körül a települést egy meglepetésszerűen érkező, mindent elsöprő támadás ért Urartu felől. A pár valószínűleg elbújt ekkor egy raktárban, ám az rájuk omlott, és ekkor haltak meg. Ám az is lehet, hogy már előzőleg füstmérgezést kaptak, vagy megégtek.

Fotó: Facebook

A Pennsylvaniában egy múzeumban is bemutatott szerelmeseken jókat vitáznak a kutatók – a csontvázak nemét illetően. A jobb oldali, fiatalabb szerelmes biztosan férfi,ő 19-22 éves korában hunyt el. Bal oldali társa 30-35 évet élt, ám az ő esetében nem egyértelmű a nem kérdése, felépítése talán inkább férfire utal, de sok kutató kardoskodik amellett, hogy nőről van szó. A mai napig sok kutató és turista érdeklődik a különleges lelet iránt. Nem tudjuk pontosan, hogy kik is lehettek ők, de az biztos, hogy nem véletlenül temették e őket ebben a helyzetben.

Forrás: mult-kor