Szoktál színházba járni? Ezt a 10 illemszabályt mindenképp tartsd be!

A színészeket játék közben olyan dolgok is zavarhatják, amire esetleg nem is gondolsz.

Néhány évtizede a színházlátogatás igazi ünnep volt. Megadta a módját a közönség: ünneplő ruhába öltöztek, volt idő az előadás kezdete előtt találkozni, beszélgetni és csak itt lehetett találkozni az ismert színészekkel, itt lehetett „bennfentes” információkat szerezni róluk.

Napjainkban lazultak a szabályok, de most is akad néhány, amit illik betartani. A Centrál Színház állította össze a színházlátogatás 10 aranyszabályát, ez alapján készült a cikkünk.

  1. Bár te a sötét nézőtéren ülsz, attól még a színészek látják, hallják, érzékelik, hogy mit csinál a közönség.
  2. Éppen ezért ne az előadás közben egyél, igyál, erre ott van a szünet. De még a rágózás is zavaró lehet a színészeknek.
  3. Ugyanez vonatkozik a halk beszélgetésre, az előadás kommentálására, ezzel a színészek mellett a többi néző számára is bosszantó.
  4. Ha beteg vagy, maradj otthon. Az állandón krákogás, folyamatos tüsszentés miatt nem élvezhető a darab, illetve megfertőzhetsz egy csomó másik embert is.
  5. Az előadások pontosan kezdődnek. Érkezz legalább 10 perccel előtte, hogy használhasd a ruhatárat, a mosdót, illetve el tudd foglalni a helyedet.
  6. Használd a ruhatárat, a nagykabát, sál, kalap, esernyő nem a nézőtérre való.
  7. Színházba már nem kell kisestélyi, de a farmert, sportos ruházatot inkább tartogasd más alkalmakra.
  8. Előfordul, hogy egyesek közelharcot vívnak a területük „megvédésére”, azért, hogy kinek a keze lehet a karfán. Hidd el, a szomszédodé és a tiéd is elfér.
  9. Bármennyire is tetszik a darab, ne készíts róla hang- vagy videófelvételt, hiszen szerzői jogi védelem alatt áll.
  10. A tapssal köszönöd meg a színészeknek a játékát. Udvariatlanság már ezalatt kirohanni, hogy te lehess az első a ruhatárban.

Modoritaval közösen létrehoztunk egy kis színházi illemszabály gyűjteményt. Evés-ivás, telefonhasználat, taps és székkarfa. Kihagytunk valamit?

Közzétette: CENTRÁL SZÍNHÁZ – 2018. április 14., szombat

Címlapfotó: iStock