Miért élnek tovább a nők a férfiaknál?

A nők szervezete jobban bírja az élettel járó strapákat.

A Magyarországon élő nőknél az átlagéletkor 79 év, a férfiaknál pedig 72, ez mintegy 10 százalékos, nem épp elhanyagolható különbség. A nők a bolygó minden országában túlélik a férfiakat. Legnagyobb mértékben Oroszországban és néhány szovjet tagállamban (ahol a legjobban elharapózott az alkoholizmus a férfiaknál), legkevésbé pedig például Burkina Faso-ban és Maliban, ahogy a nők egyenjogúsága a béka feneke alatt van, ezzel együtt orvosi ellátásuk is.

Az Index írása felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiak és nők közötti átlagéletkor különbség nem csak annak köszönhető, hogy a férfiak egészségtelenebbül élnek, és tipikusabb náluk a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás. Ugyanis ezeket kiszűrve is marad néhány százaléknyi eltérés, ami egyébként olyan rokonainknál is megfigyelhető, mint a csimpánzok, orangutánok vagy a gorillák.

Elderly woman with her arms crossed looking at the camera and smiling isolated on white background

Milyen okok miatt élnek tovább a nők, mint a férfiak?

Az egyik nézet szerint sokat segít az, hogy a nőknek két X kromoszómájuk van, így minden génjükből van egy “tartalék”, és ez segít ellenállóbbnak lenniük a különféle betegségekkel, rendellenességekkel szemben.

A nők pulzusa a menstruációs ciklus második felében felgyorsul, és nyugalmi állapotban is majdnem olyan gyors a szívverésük, mint egy laza kocogás közben. Egy elmélet szerint ennek egészségmegőrző hatása segíthet tovább élniük.

A sokak által elfogadott elmélet szerint a fő nemi hormonok: az ösztrogén és a tesztoszteron a felelős. A tesztoszteron, ami a férfias vonásokért,testfelépítésért, szőrösödésért felel, rövid távon megerősíti a szervezetet, de idős korban növeli a keringési betegségek és egyes ráktípusok kockázatát.

A menstruációs ciklust szabályozó ösztrogén viszont antioxidáns hatású, vagyis képes megkötni a káros anyagokat, és nem hagyja, hogy azok kárt okozzanak a sejtekben. A női szervezetben is van tesztoszteron, és a férfiakban is ösztrogén, ám nem olyan nagy mértékben.

Forrás: index