Egy keszthelyi belvárosi ház tetején tartott pihenőt egy róka

Feltehetőleg a családja is a közelben van.

„Rendesen pózolt nekem és cseppet sem félt” – írta a Novotni Szilvia a Keszthely Városa Facebook-oldalára posztolt képhez, melyen egy háztetőn fekvő róka látható. Az állat láthatóan felfedezte a fotóst, figyelte, de nem ijedt meg különösebben.

„A városközpontban vert tanyát Keszthelyen. Valószínűleg még családja is van, mert vissza-visszatér és őrzi kis kuckóját. Amíg meg nem zavartuk, annyira nyugodtan pihent, hogy simán körbefényképeztem.”

Róka koma lebukott.😊 A városközpontban vert tanyát Keszthelyen. Valószínűleg még családja is van, mert vissza-visszatér…

Közzétette: Szilvia Novotni – 2019. január 19., szombat

Mostanában már többször lehet felfedezni lakott területen is rókát, de jobb, ha nem megyünk közel hozzá, ugyanis az állat veszett is lehet.

Tulajdonképpen a rókák elkényelmesedtek, az udvarokon könnyen juthatnak táplálékhoz, akár a macskáknak kitett ételről, akár hulladékról, akár rágcsálókról legyen szó. Így jobban hozzá is szoknak az ember közelségéhez, félelem nélkül mozognak.

Ha rókát látunk, hívjuk fel magunkra a figyelmet pl. hangoskodással, így el tud menekülni az állat.

Veszett lehet a róka, ha túlzottan közel megy az emberhez vagy hagyja magát megközelíteni, ha görcsrohamokat vagy bénulást látunk rajta. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a 06 80 263 244-as NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni.