Önként vonulnak börtönbe az idősek Japánban

A szegény és magányos öregek elmondták, miért teszik ezt.

Japánban a 65 év feletti nők negyede szegény, míg a férfiaknál 10 százalék ez az arány. Egy részük a téli időszakban előszeretettel vonul börtönbe, mivel ott fűtenek, van társaság és ingyenes az orvosi ellátás. Ha nagy a hideg, akkor Japánban egyre több lesz a bolti lopás, ilyen okkal vitetik be magukat az elszegényedett idősek a börtönökbe.

Egy 78 éves férfi elmesélte egy tokiói újságírónak, hogy ő egyelőre csak látogatóba jár a börtönbe, ahol egy régi, kedves barátja ül, mert rizsgombócot lopott egy bevásárlóközpont étterméből. Minthogy már visszaeső, ezért két évet kapott. Az ismerősei szerencsés embernek tartják.

Forrás: istock

Az ezredfordulón a rabok 5,8 százaléka volt 65 év feletti, ám 2017-ben ez az arány már 21,1 százalék volt, ami drámai mértékű emelkedés.

A sok idős elítélt miatt a hatóságoknak növelniük kell az egészségügyi személyzetet a börtönökben, ám ebből nagy a hiány a szigetországban. Jelentkező bőven lenne a Fülöp-szigeteken vagy Indonéziában, de a Japán közvélemény meglehetősen bevándorlásellenes.

Forrás: globoport