Kinyomtatott 250 millió dollárt a garázsban: lebukott, mégis megúszta

Elhatározta, hogy belevág egy olyan “üzletbe”, amivel elég egyszer egy nagyot kaszálni, és élete végig éldegélhet a nyereségből.

Frank Bourassa egy kanadai bűnöző, aki eleinte marihuánát termesztett és lopott kocsikkal seftelt.

2006-ban 3 hónapra leültették, ekkor határozta el, hogy változtatnia kell az életén. De nem, nem úgy, hogy megjavul, hanem úgy, hogy inkább elkezd nagyban gondolkodni.

A pénzhamisítást találta a legjobb ötletnek, az interneten utánaolvasott, milyen trükkjei vannak. Sok más mellett azt is olvasta, hogy a hamis pénzt a névérték harmadáért szokás eladni. Kiszámolta, hogy mintegy 200 millió dollárt, azaz 56 milliárd forintot kell akkor nyomtatnia, hogy élete végéig eléldegélhessen.

Illusztráció: freepik

Kibérelt egy garázst egy elhagyatott farmon, vett egy nyomdagépet, ipari papírvágót, különleges tintákat, nyomólemez készítéséhez szükséges felszerelést.

A legnehezebb dolga a különleges papír beszerzésével volt, hiszen nem mondhatta sehol, hogy vízjelekkel, fémszállal ellátott papírra van szüksége, olyan alapanyagból, mint amiből a dollár van…

Bourassa végül Svájcban talált egy papírgyárat, ahol nem kérdezősködtek, még akkor sem, mikor Andrew Jackson elnök portréját kérte vízjelnek, illetve az “usa twenty” feliratot mikroszkopikus betűkkel, ahogy az igazi húszdollároson van. Hónapokon át egyeztetett a papírgyárral, akik végül az összes biztonsági elemet beletették neki a papírba, ami a valódi pénzekben is ott van.

Kezdeti sikerek és lebukás

A hamis húszdollárosok tökéletesen sikerültek. A gond a piacra dobásukkal volt: 200 milliónyival belőle nem szokott senki sem üzletelni. Két éven át kisebb adagokban adta el a férfi a hamis pénzt, ám ekkor bejött egy “komolyabb vevő” a képbe. A vevőnek a legnagyobb vásárlója egy fedett nyomozó volt, így mikor Frank azt hitte, mekkora üzletet csinál, lecsaptak rá a rendőrök. Egymillió dollárnyi hamis pénzt találtak nála, valamint egy kevés kábítószert és fegyvereket. Fogalmuk sem volt arról, hogy még közel 200 millió pihen kint a bérelt garázsban.

Hogyan úszta meg Bourassa a pénzhamisítást?

Azt akarta elérni, hogy Kanadában tárgyalják ügyét, itt 6-7 év büntetésre számított, amiből leül vagy másfelet. Amerikában akár 60 év is lehetett volna a büntetése. Sikerült egyezségre jutni: a férfi ügyvédje nem bolygatja, mennyire volt jogszerű a házkutatás, cserébe Kanadában tárgyalják az ügyet. Egy év volt, mire ez az egyezség megköttetett, ebből az időből a férfi 6 hetet előzetesben töltött, a többi időben pedig megfigyelték.

És kellett még egy nagy trükk…

2013 decemberében a tárgyaláson Bourassa bejelentette, hogy még 200 milliója van a hamis pénzből, amit hajlandó átadni a rendőrségnek, ha cserébe a büntetése pont az a másfél hónap lesz, amit már leült. Az ügyészség belement ebbe, de úgy, hogy egy hónapos határidőt szabtak a pénz átadására.Ha a rendőrök ezen belül megtalálták volna a pénzt, akkor Bourassa mehetett volna a börtönbe.

De nem ez történt. A garázs üres volt, Bourassa egyik barátja egy városszéli hotel parkolójában leparkolta a rakás pénzt egy teherautóban. Az egy hónap lejárta után Bourassa elárulta, hol a pénz, és ezzel megúszta a börtönt.

Még egy meglepetés

A nyomozás során kiderült, hogy a papírgyárból a férfi nem 200, hanem 250 millió dollár kinyomtatásához elegendő papírt vett…A maradék 50 millió dollár sosem került elő…

Forrás: index