Miért nem fagy meg szét a pingvinek lába?

Naphosszat a jégen dekkolnak az antarktiszi pingvinek, mégsem szenvednek fagyási sérülést.

A pingvinek akár mínusz 40 Celsius-fok alatt is eléldegélnek. Vastag, vízhatlan tollaik, és az alattuk lévő zsírréteg hatékonyan hőszigeteli őket. Ám a lábaikon nincsenek tollak, és zsír sem védi itt őket.

Mi miatt nem fagy szét a pingvinek lába?

 Egyrészt azért, mert a fagyásra igen érzékeny lábmozgató izmok magasan, a tollak és a zsír által védett testrészekben vannak, a láb ízületeit pedig csak a hidegnek ellenállóbb inak mozgatják.

Fotó: pixabay

Emellett a pingvinek spéci vérkeringés-szabályozással is büszkélkedhetnek. Szabályozni képesek a lábba belépő artériák átmérőjét. Hormonrendszerük folyamatosan úgy változtatja a lábba jutó vér mennyiségét, hogy az mindig csak egy-két fokkal legyen melegebb a fagyáspontnál, így nem fagy le, de eközben a hőveszteség is minimális értéken tartható.

Emellett a pingvinek lábtövében egy egyedülálló “ellenáramú hőcserélő” is működik. Ez lényegében a lábból kilépő (így az ott lehűlt vért visszafelé hozó) vénák köré tekeredő artéria, ami lehetővé teszi, hogy a szívből jövő, testmeleg artériás vér még azelőtt lehűljön, hogy a környezet felé veszíthetné el hőtartalmának nagy részét. Emellett a pingvinek vérkeringésének biokémiai mechanizmusai is alkalmazkodtak a hideghez.

Forrás: index

Kövess minket a Facebookon is:
Címkék: ,