8 meglepő dolog arról, milyen volt az élet a ’80-as években

Annyi minden változott azóta, hogy aki nem élt abban az időben, könnyen úgy érezheti, mintha az őskort tanulmányozná.

Azoknak a fiataloknak, akik az online világba születtek bele, nehéz elképzelniük, hogy néhány évtizeddel korábban mennyire más volt az élet. Erre mutatunk 8 példát:

Műanyag zacskók kimosása

A nyolcvanas években sok ember kimosta a műanyag zacskókat, majd várták, hogy megszáradjanak, hisz akkoriban még nagyobb értéket képviselt egy-egy ilyen zacsi. Ma már ezerszámra hajigálja szanaszét mindenki, szennyezve bolygónkat.

Élet mobiltelefon nélkül

Ma már gyakran az óvodásoknak is okostelefont vesznek, régebben még vezetékes telefon sem volt mindenhol. Ma már nehéz elképzelni, hogyan tudták így leszervezni az emberek a találkozókat.

Fotó: Fortepan

Tévé távirányító nélkül

Igen, volt olyan idő, amikor még fel kellett kelni a fotelből, ha másik csatornára akartál váltani.

Mezítlábas világ

A gyerekek nyaranta sokszor mezítláb mentek ki játszani a természetbe, ez ma már ritkaságnak számít. Pedig a mezítlábas szaladgálás egészségesebb lábtartást eredményez.

Fényképészhez járogatás

Ha szeretnél néhány fotót a szeretteidről, csak előkapod a telefonod, és lősz róluk néhány képet. Régebben ez nem így ment, sokkal több család járkált fényképészhez akkoriban, mint most.

Pelenkák

Ma az eldobható pelenkák reneszánszát éljük, a nyolcvanas években viszont ki kellett mosni az összepiszkított pelusokat, legtöbbször ráadásul kézzel. Ma csak a környezettudatos anyukák használnak mosható pelusokat.

Fotó: Fortepan

Nagy volt a “forgalom” a játszótereken

Az ‘80-as években minden gyerek a játszótéren volt, gyakran az ment, hogy  kicsaptak reggel és hazamentél este. Ma már a gyerekek többet ülnek a képernyők és kijelzők előtt, mint a homokozóban.

Fotó: Fortepan

Alap volt, hogy tudtak varrni az emberek

Régebben nem volt ennyi ruha, és nem dobálták el ilyen hamar őket az emberek. Hanem volt odahaza egy varrógép, és az édesanya meg tudott varrni a gyerekének egy ünnepi ruhát, vagy egy régi szoknyából divatosat tudott varázsolni, és az elszakadt ruhákat is megjavította.

Forrás: filantropikum