Ne csak lomtalaníts és pakolj, sírd is ki magad közben!

Amennyi lom van az otthonodban, annyi a kibeszéletlen, feldolgozatlan érzelem a lelkedben.

Marie Kondo a rendteremtésről vallott elveivel és lomtalanítós módszereivel vált világhírűvé. A Netflixel elindított legújabb, Tidying Up with Marie Kondo című sorozata azt üzeni: egy komoly szortírozás és rendrakás felér egy lelki terápiával. Az epizódokban végigkövetheted, ahogy másik rendbe szedik a lakásukat, és ezzel rátalálnak önmagukra.

Marie Kondo módszerének lényege, hogy csak azokat a tárgyakat tartsd meg, amelyek örömmel töltenek el. A rendrakás pedig nemcsak a dolgainkról, hanem rólunk is szól.

“Amennyi lom, annyi kibeszéletlen, feldolgozatlan érzelem, és valahogy mindig kiderül, hogy nem csak az ágyra felhalmozott ruhák látványa okoz szorongást, hanem valami, ami sokkal mélyebben van.”

Így a lomtalanítás sokszor együtt jár érzelmi viharokkal, sírással is, viszont cserébe nem csak a lakásunk, de mi magunk is újjászületünk, ahogy a lelki lomoktól, emlékektől megszabadulunk.

Az egyik epizódban Marie Kondo a megözvegyült Margie-hoz látogat el, aki 9 hónappal férje halálát követően is együtt él még a férfi ruháival és tárgyaival, és azzal az abszurd kérdéssel küzd, hogy a társa ruháiból mi az, ami nem okoz örömöt. Mély küzdelmek árán jut el az elengedésig.

Forrás: hvg