Mit tehetsz, ha beszakad alatt a jég?

Hasznos tudnivalók, mielőtt korit húznál a lábadra.

Ahogy jönnek a mínuszok és elkezdenek befagyni a tavak, egyre többen húznának korcsolyát. De a természetes vizekre felelőtlenség csak úgy rámenni, csak a kijelölt helyeken és a kijelölt időszakokban szabad téli sportokra használni a nyílt vizeket.

Rálépésre akkor alkalmas a jég, ha 12-16 cm vastag és hízik, azaz továbbra is fagypont alatt van a hőmérséklet. Ezt azonban nem mérhetjük fel saját magunk, mindig a tó üzemeltetője jelöli ki a korcsolyázásra szánt területet. Ha nincs kijelölt terület, akkor tilos és életveszélyes a jégre lépni.

Lehetőleg ne egyedül menjünk, így baj esetén lehet segítséget hívni.

Mielőtt beszakadna a jég, általában lehet hallani a gyanús ropogást, recsegést, ekkor feküdjünk hasra és csúszva próbáljuk elérni a legközelebbi biztos pontot. Ha többen vagyunk, akkor kissé el kell távolodni egymástól, hogy minél kisebb nyomás nehezedjen a jégre.

Ha beszakadna a jég, akkor meg kéne próbálni nem pánikba esni és nem nagy mozdulatokat tenni. Persze ez nem olyan egyszerű. Óvatosan, kapálózást mellőzve kellene kihúzni magunkat a jég felületére, majd biztonságos helyre csúszni.

Ha többen tartózkodnak a baleset helyszínén, akkor rögtön hívni kell a 112-t, majd ahányan vannak, hasra fekve, egymás bokáját fogva, láncot alkotva tudják kihúzni a bajba jutottat. A lék közelében már botot, sálat, kabátot kell használni, hogy más ne eshessen a vízbe.

Forrás: 24.hu

Címlapfotó: MTI – Krizsán Csaba