Ámulatba ejtő magyar siker: Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor

94 kilós szánt húzott maga után.

Rakonczay Gábor első magyarként, a szárazföld, azaz az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot. Mindezalatt testsúlya 10 százalékát elégette, és fagyási sérüléseket szenvedett az arcán. A táv végén folyamatos jeges szembeszél is nehezítette útját. A túrát mínusz 12 Celsius fok körüli hőmérsékleten kezdte, ám a sarkponthoz közeledve szinte mindig mínusz 20 alatti fagyokkal küzdött, de mínusz 30-at is mutatott a hőmérő. Rakonczay Gábor így nyilatkozott extrém kalandjáról:

“Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész.”

🔝🗻🔝Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot! Első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva. A…

Közzétette: Rakonczay Expedíciók és Extrém Sport – 2019. január 7., hétfő

Van egy szabály, ami szerint aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával teljesítette az expedíciót. A legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

Forrás: hvg