A nő, aki baltával küzdött az alkohol ellen

Berontott a kocsmákba rombolni, és kihúzta a söröshordók dugóit.

Különleges életmódot folytatott az amerikai Carry Nation, a századforduló női szesztilalompárti mozgalmának ismert alakja,aki igen látványosan hívta fel a figyelmet az alkoholfogyasztás problematikájára: baltával tört-zúzott a kocsmákban. Így mesélt arról, mit tett az egyik Kansas államokbeli kocsmában:

“Befutottam a pult mögé, összezúztam a tükröt és az alatta lévő üvegeket, felkaptam a pénztárgépet, földhöz vágtam, majd a hűtőszekrény csapjait is eltörtem, kinyitottam az ajtót, és elvágtam a csöveket, amelyek a sört vezették. Feldöntöttem a félkarú rablót (…) és kiszedtem belőle egy jó éles vasdarabot, amellyel felnyitottam a söröshordók dugaszait és csapjait, aztán mindenfelé repültek a sörök, és teljesen eláztattak engem is.”

Fotó: youtube

Nation mestere volt a látványos akciók megvalósításának és az imázsalakításnak, és noha 9 évvel a szesztilalom bevezetése előtt elhunyt, az intézkedés az ő küldetésének beteljesedése volt.

A nő küldetésének kialakulásában közrejátszott, hogy férje már az esküvői szertartás alatt is részeg volt, és terhes volt már, mikor visszaköltözött szüleihez:

“Tudtam, hogy közel az idő, amikor magatehetetlen leszek, egy részeg férjjel, és bármiféle támogatás nélkül.”

És valóban, 6 hónappal lányuk születése után a férj meghalt, a feljegyzések szerint súlyos elvonási tünetek vagy a túlzott ivás által súlyosbított tüdőgyulladás miatt. A nő második férje egy ügyvéd volt, ám nem illettek össze. Nation szállodák üzemeltetésébe fogott, és egyre vallásosabbá vált. És úgy érezte, Isten szólította fel őt a részegeskedés elleni harcra. Látványos akciókat szervezett kacsmákban és szalonokban, és előadásokat tartott az ital gonoszságairól. Élete során 30-nál is többször letartóztatták.

Nation mondhatni a küldetése közben halt meg: 1911-ben egy beszéde közben összeesett, és ebből nem épült fel, pár hónapra rá meghalt.

Forrás: mult-kor