Ez történhet, ha túl sok sajtot eszel

A brit kutatók fontos dologra figyelmeztetnek.

Legtöbben napi rendszerességgel fogyasztunk különféle sajtokat, és bele sem gondolunk, ez vajon hogyan hat a testünkre. A BMJ Open című szakfolyóiratban megjelent kutatási anyag arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtokban rengeteg a só, egyes fajtákban több, mint a tengervízben. Nagyon sok sót tartalmaz például a feta sajt.

Fotó: thinkstock

A túlzott sóbevitel pedig számos betegség és akut egészségi probléma kialakulásában közrejátszhat. Ilyen például a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések és az agyvérzés. Ez nem jelenti azt, hogy mértékkel ne lehetne fogyasztani sajtokat, de a mennyiségre érdemes odafigyelni, mikor saját magunknak főzünk, érdemes kevés sót használni.

Amerikai szakemberek pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy a sajtok magas fehérjetartalmuk miatt is gondot okozhatnak. Azt találták, hogy a középkorúak körében a túl sok fehérje fogyasztása növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét, ezért azt javasolják, hogy a bevitt fehérje zömében növényi eredetű legyen.

A fentiek nem azt jelentik, hogy a sajtokat ki kellene zárnunk az étrendünkből, csak azt, hogy ezen a téren is megállja a helyét a mondás: a kevesebb néha több.

Forrás: hazipatika, origo