Ez a titka Bruce Lee legendás ütésének

A színész-harcművész legendás, közelről indított csapását a televízióban, bemutatókon, sportprogramokon is előszeretettel bemutatta,  hol valakit a levegőbe repítve, hol egy deszkát áttörve.

Bruce Lee legendás ütése az egyhüvelykes csapás, ez a látványos fogás a kínai harcművészetekből ered. Érdekessége, hogy a harcművészek nem vesznek lendületet az ütés kivitelezésekor, csak pár centit előretolják, villámgyorsan:

A Popular Mechanics természettudományos magazin a biomechanika és az idegtudományok szakértőit kérte fel arra, hogy segítség kielemezni, hogyan lehetséges ekkora erőt belesűríteni ebbe az ütésbe. A tudósok arra jutottak, hogy mindez az egyes testrészek és izomcsoportok munkájának tűpontos összehangolásával lehetséges.

Bruce Lee mozdulata igazából a lábánál kezdődik. A kezdetben berogyasztott lábait kiegyenesíti, a törzsét kicsit elfordítja, a válla előremozdul, és ennek a sornak a végén indul meg az ökle. A speciális mozdulatsor olyan, mint mikor egy rakéta bekapcsolja az újabb és újabb gyorsítófokozatokat. Így a test legerősebb izmai adják össze erejüket, emiatt lehetséges ezzel a rövid kézmozdulattal ekkora hatást elérni.

A szakértők szerint ráadásul nem is a puszta izomerő szerepe a lényeg, hanem a mozdulatok tűpontos összehangoltsága, ami miatt azok lendülete összeadódik.

Főoldali fotó: youtube

Forrás: index