Ez a nagy gond a mai modern kenyerekkel

Nagyon nem mindegy, milyen kenyeret eszünk hosszú évtizedeken át minden egyes nap.

Stephen Jones amerikai búzatermelő megfogalmazta, mi a zűr azokkal a modern kenyerekkel, amit olyan sok ember eszik manapság nap mint nap. Szerinte nem az a gond, hogy olyan sok gabonafélét fogyasztunk, és ezért jutna túl sok glutén az emberek szervezetébe. Szerinte az elkészítés módjában van a hiba. Ugyanis manapság sok gyártó spórolni akar az időn, és a több órás, akár több napos kelesztési időt kihagyják, adalékanyagokkal és gyors élesztőkkel duzzasztják fel ehelyett a kenyereket.

Fotó: pixabay

Stephen Jones laborjában 12 órán keresztül kelesztik a kenyereket, és megállapították, hogy minél tovább tart a kelesztés, annál kevesebb aktív glutén lesz a kész kenyérben. Az adalékanyagokkal, gyors élesztőkkel felpumpált kenyerekben ezzel szemben több a glutén, szóval nem maga a gabona a gond, hanem a modern, időspórolós eljárások.

Szerencsére vannak olyan pékségek is, melyek a hagyományos kenyérsütés hívei, és emellett otthon magad is megsütheted a kenyered.

Forrás: twice