Így hat a szervezetedre, ha gyertyát gyújtasz otthon

Hangulatos fényt árasztanak, de hogyan hatnak az emberi szervezetre?

A napfényben szegény őszi-téli időszakban, az ünnepek környékén pedig pláne sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket otthon – de hogyan hat ez a szervezetünkre?

A gyertyagyújtás pozitív hatásai

A gyertyaláng kellemes atmoszférát áraszt. A melegséges fény, amit otthonunkban teremt, szeretetteljesebbé, nyugodtabbá teszi otthonunk hangulatát.

Mivel ezzel a stressz levezetését is segíti, így számtalan pszichoszomatikus betegség kialakulását segíthet megelőzni. Enyhülhet hatására az izomfeszültség, a túlzott agyalás is.

Fotó: thinkstock

Ha színes gyertyát gyújtunk, akkor nemcsak a láng, de maga a gyertya színe is hat ránk. Ha kék vagy zöld színűt választunk, akkor azzal fokozhatjuk a relaxáló hatást, a piros energiát ad és felébresztheti a szenvedélyt, a sárga pedig fokozza az örömérzetet.

A gyertyagyújtás hátulütői

Talán kémia óráról még rémlik, hogy az égés exoterm folyamat, azaz oxigént használ el. Ha sok gyertya ég a szobánkban órákon át, fontos, hogy közben és utána is kiadósat szellőztessünk, ha pedig fájni kezd a fejünk, akkor oltsuk is el a gyertyákat.

Az illatgyertyák és a paraffingyertyák tartalmazhatnak a szervezetre káros anyagokat, ezért érdemes természetes anyagokat tartalmazó gyertyákat választani, például méhviasz gyertyát.

Szintén fontos, hogy csak folyamatos felügyelet mellett égessünk gyertyát!

Forrás: hajraegeszseg