Hány éves korig hisznek a gyerekek a Mikulásban?

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e traumát a csemetének, mikor rájön, hogy a Mikulás nem létezik.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus HVG-ben megjelent írásában közzétette egy felmérés eredményét, ami szerint a 4 éves gyermekek 85 százaléka hisz a Mikulásban, a 6 évesek 65 százaléka, a 8 éveseknek pedig már csak 13 százaléka tudja úgy, hogy a Télapó létezik.

Sok szülő dilemmázik azon, hogy mikor mondja el a gyereknek, hogy a Mikulás nem létezik, és nem törik-e össze valami ilyenkor a gyermek lelkében, illetve eleve nem csapták-e be a saját gyereküket, mikor elhitették vele, hogy Télapó tömi tele ajándékokkal a csizmájukat.

Fotó: freepik

A pszichológus szerint a Mikulás fontos szerepet tölt be a gyerekek igazságról és jóságról való hitében, így szimbolikus jelentése és értelme van. A gyermekpszichológusok többsége szerint a mesevilág hasznos a gyermekeknek, és minden csemete hisz a mesékben. Olyan 6-7 éves korukig nem tudják a kicsik a valóságot megkülönböztetni a mesevilágtól.

A kínos szembesítés helyett a legtöbb gyerek magától jön rá, hogy nincs Mikulás, mentális fejlődése során magától összerakja a képet, és módosulni fog a hite, de a csalódás nem fog rögzülni benne a pszichológus szerint.

Forrás: hvg