Ez történik a szervezetedben, ha túl sok tésztát és kenyeret eszel

A Harvardi Egyetem tudósai fontos dologra hívják fel a figyelmet.

Sokan vannak, akik hetente akár négy-öt-hat alkalommal is becsapnak egy jó nagy adag tésztát. Ez egyrészt a karcsú alakot is veszélyezteti, főleg, ha fehér lisztből készített tésztát választunk, és sok sajttal és zsíros öntette fogyasztjuk. De emellett más veszélyeket is rejt magában a tészta, rendszeres fogyasztása ugyanis növeli a depresszió kockázatát.

Fotó: freepik

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolája 12 éven át kísérte figyelemmel a szénhidrát-fogyasztás és a depresszió közötti összefüggést. 43 ezer olyan nőt vizsgáltak, akiknek korábban nem küzdöttek depresszióval, és rendszeresen megkérdezték őket az étrendjükkel kapcsolatban.

Az eredmények szerint azok, akik sok szénhidrátot, azaz például tésztát, kenyeret és chipset vettek magukhoz, és emellett vörös húsból is jócskán fogyasztottak, azoknál 29-41 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki depresszió.

Míg azok, akik rendszeresen fogyasztottak olívaolajat, kávét, bort és halat ettek, kevésbé szenvedtek hangulatingadozásoktól.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatása szerint, amikor a szerotonin nevű boldogsághormon szintje lecsökken agyunkban, akkor az emberek jobban kívánják a szénhidrátokat.

Forrás: hazipatika