Ekkor fekszik és ébred az átlag magyar – te mennyire térsz el tőle?

Az egyik legkorábban fekvő nép vagyunk.

Herman Gábor a következőeket írta ki a Facebookon a “GMT + 2 időzónát Magyarországnak” csoportba:

Az okosórák elterjedésével lehetőség van egyre több ember ébrenléti és alvási idejét elemezni. Ezt tette a Polar, aki 6 millió ember adatait hasonlította össze. Ami nekem feltűnik:
– az aktív emberek* általában 11 után fekszenek, mi magyarok benne vagyunk a Top 5 legkorábban fekvő országok között világszinten.
– látok némi összefüggést az európai országok földrajzi helye és a lefekvés időpontja között: ahol előbb nyugszik a Nap, ott előbb is fekszenek az emberek, azaz valamennyire lekövetjük azért a Nap járását.
Ezek az adatok is megerősítenek abban, hogy az országnak a GMT+2 időzóna lenne a legjobb, az óraigazítás megtartásával, mert akkor az emberek a több világos este miatt aktívabbakká válnának az évek során – vagy inkább mondhatjuk úgy is, hogy a fiatalok a sok világos este miatt kevésbé válnának kanapéfüggővé idősebb korukra! És ez javítaná az egészségünket is!

Íme a diagram, amin lekövetheted, melyik nemzet mikor fekszik (bal szélső időpont, este értendő) és kel (jobb szélső időpont, reggel értendő), illetve mennyit alszik (középen látható óraszám) átlagban. Eszerint mi, magyarok este 11-kor fekszünk és reggel 6.48-kor kelünk, 7 óra 21 perces alvásidő után.

A legtöbbet az észtek alszanak (7 óra 36 percet), a legkevesebbet pedig a japánok (6 óra 33 percet).

Kiemelt kép: Unsplash