Ezt jelenti a gyertyák színe az adventi koszorún

Az adventi koszorú eredete és jelentése.

Az adventi koszorúk készítése a 19. században vált népszerűvé. Egy hamburgi pap az otthonában egy óriási fenyőkoszorút erősített a plafonra, a koszorún 24 gyertya volt, minden adventi napra jutott egy. Később, hogy egyszerűsítsenek a dolgon, már csak 4 gyertyát tettek a koszorúkra, és Advent minden vasárnapján eggyel többet gyújtottak meg közülük. A gyertyákat piros és aranyszínű szalagokkal díszítették, ezzel jelképezve az életet és a fényt.

Fotó: pexels

Katolikus körökben négyből három gyertya színe lila, ez a bűnbánatot és a megtérést akarja jelképezni, a sorban a harmadik gyertya pedig rózsaszín, ami az ünnep közeledte miatt érzett örömet és Mária anyai örömeit jelképezi. Emellett minden gyertya egy-egy fogalmat is szimbolizál, a meggyújtás sorrendjében a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömet.

Persze, ma már az adventi koszorúk és gyertyák is sokféle színben léteznek, a színek pedig hatnak ránk. A piros energiát és tetterőt ad, ami sosem árt az ünnepi készülődésnél, a sárga és a narancssárga jókedvre derít, a fehér a tisztaságot jelképezi, a kék és a zöld pedig nyugtató, relaxáló hatásúak.

Forrás: alon