Ezt okozhatja, ha túl sok C-vitamint szedsz

A C-vitamin roppant fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében és sok más testi funkcióban, de túl lehet vajon adagolni?

A C-vitamin a táplálékkiegészítő formájában leggyakrabban szedett vitamin, és valóban nagy szüksége van rá szervezetünknek, mivel szervezetünk nem tudja elraktározni. Sok friss gyümölcs és zöldség tartalmazza, emellett vitamin tablettákkal is bevihetjük szervezetünkbe. Ugyanakkor, ha valaki nagy mennyiségben szedi, akár mellékhatásai is lehetnek.

A nagy mennyiségben bevitt C-vitamin mellékhatásai

Ha valaki napi 2000 mg-nál többet szed, emésztési zavarai lehetnek. Hasmenés, émelygés de még reflux is előfordulhat.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetbe, épp ezért túlzott bevitele miatt felhalmozódhat testünkben a vas. Ez pedig akár a pajzsmirigy és hasnyálmirigy zavaraihoz is vezethet.

A nagy mennyiségben szedett C-vitamin megnövelheti az oxalát mennyiségét a vesékben, ebből pedig egy idő után akár vesekő is kialakulhat.

Fotó: thinkstock

A C-vitamin tehát amellett, hogy szüksége van rá a szervezetünknek, nagyobb mennyiségben akár árthat is. A legjobb, ha kezelőorvosodtól kérdezed meg, hogy a te esetedben van-e szükség C-vitamin pótlásra, és milyen mennyiségben.

Forrás: healthline