Így árthatsz a szervezetednek a túl sok jóddal

Jódozott só, jóddal dúsított egyéb ételek hívják fel a figyelmet ennek az ásványi anyagnak a fontosságára, de a jódfogyasztásnak is vannak veszélyei.

A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy helyes működéséhez, és Magyarország erősen jódhiányos területnek számít, így meglehetősen gyakori betegség a golyva, azaz a jódhiány miatt kialakult pajzsmirigy betegség. Emiatt sokan azt gondolhatják, hogy mindenkinek jót tesz, ha elkezd jódot bevinni a szervezetébe, például palackozott jódozott víz, jódozott jó vagy táplálék-kiegészítő formájában. Azonban bizonyos esetekben ez árthat is!

Fotó: freepik

Ha valakinél jódhiány okozta pajzsmirigyzavart állapítanak meg, úgy gyakran javasolják neki a jódtartalmú táplálékkiegészítők szedését, ám van, hogy ez káros. Például autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén a jód szedésétől a gyulladás erősödhet, ami súlyosabb autoimmun reakciót jelent. Továbbá sok olyan pajzsmirigy probléma van, amik nem jódhiány miatt alakulnak ki, ilyenkor nem indokolt a jód bevitele, sőt, még pajzsmirigy túlműködést is okozhat.

A fentiek miatt fontos, hogy mielőtt valaki jódtartamú táplálékkiegészítőt szedne, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, hogy az ő problémája esetén ez szükséges-e, vagy inkább ártalmas.

Forrás: hazipatika