A bevásárlóközpontok csapdája – avagy megmarad-e a karácsonyi láz decemberig?

Ha így folytatjuk, nemsokára a nyári melegben kell beszereznünk az ünnep jellegzetes tartozékait.

Pár évvel ezelőtt már az is furcsának tűnt, amikor november végén felbukkantak az első karácsonyi kiegészítők az áruházakban. Mára már van olyan üzlet, amelyben szeptember végén mikulásokra és angyalkákra lelhetünk. Vajon mit okoz ez az üzletpolitika a legszentebb ünnepünkre nézve? Valóban három hónapos ünnepnek kell éreznünk a karácsonyt?

Egyrészről érthető, hogy a legtöbb cég mindent megtesz azért, hogy az év legnagyobb bevételt generáló ünnepére felkészüljön, és minden addiginál nagyobb profitot termeljen. Mivel ezt nem lehet egy nap alatt megoldani, ezért minden évben egyre előrébb tolódik a felkészülés december 24-re. Ez azonban az ünnep hangulatát rombolja, hiszen akár három hónaposra is elnyúlhat a vásárlási láz, a készülődés és az a jól ismert meghitt lelkiállapot. Talán mondani sem kell, hogy a szeptemberben előtörő, októberre kiteljesedő lelkesedés és ajándék utáni vadászat decemberre mennyire megcsappanhat. Ha eljutunk odáig, hogy az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásáig már mindent beszereztünk, ami az ünnephez elengedhetetlen, pontosan úgy fogunk kiégni hónap végére, mint azok a bizonyos gyertyák.

Néhány évvel, vagy évtizeddel ezelőtt – talán a kevésbé nyereségorientált világnak is köszönhetően –  november végén, december elején kezdett úrrá lenni a családokon az ünnepi hangulat. Ekkor mindenki egyszerre vette fel bakancsát és nagykabátját, hogy nekivágjon az év legnagyobb kihívásának. Persze a kereskedőknek óriási rohamokat kellett ugyan kiállniuk (ez persze mára sem változott sokat), az egésznek mégis meg volt az a lehengerlő hangulata, ami szűk egy hónapba sűrítve tökéletesen kielégítette mindazokat, akik egy éve várták már a szent ünnepet. Manapság a türelmetlenebbek már szeptemberben megtalálhatják azokat az üzleteket, amelyek ellátják őket a karácsony hamis illúziójával.

A karácsonynak továbbra is a szeretetről és a családról kellene szólnia, még ebben a pénz által irányított világban is. Azt azonban ne gondoljuk, hogy szép lassan valóban arra a három hétre fog korlátozódni az ünnep, amire kellene, hiszen a mai világban sajnos vannak fontosabb dolgok, mint a közakarat. Éppen ezért mi csak azt tudjuk tanácsolni, hogy december 24-re összpontosítsuk minden energiánkat és addig kerüljük el a rohanással és vásárlással járó felesleges stresszt.

Képek: pixabay.com