A boldogság egyik titka: a sisu – egyszerű finn módszer, amit te is bevethetsz!

Elmondjuk, mit jelent ez a rövidke szó.

Az ENSZ 2018-as felmérése szerint Finnország a világ legboldogabb országa. Megmondjuk őszintén, mi meglepődtünk ezen, hisz Finnország, bár valóban mesebeli szépségű, azért mégiscsak sötétségbe és hidegbe burkolózik féléven át, na meg hát nyáron sem jellemző az izzasztó strandidő.

Utánanéztünk, mi lehet a finn boldogság titka, és a Nők Lapja egyik számában a következőket olvastuk: Katja Pantzar kanadai-finn újságírónő teljes könyvet szentelt a témának (Sisu és én), amiben részletesebben leírja, mit jelent a finnek sisunak (ejtsd: sziszu) nevezett gondolkodásmódja.

Sisu például az, amikor lenne pénzed takarítónőre, mégis magad takarítod a lakásodat. Vagy amikor a munkáltatód biztosít neked céges kocsit, te mégis biciklivel jársz be dolgozni. A sisu szó szerint azt jelenti: “valami legbelül”.

Sisu az, ha valaki a nehezebb utat választja, mert meggyőződése, hogy az edzi a jellemet. Nem adni fel, és főleg akkor nem, amikor bedurvulnak a dolgok.

A finnek nagy zeneszerzője, Sibelius szerint: “a sisu metaforikus löket, ami segít véghezvinni a lehetetlent.” A sisu arra serkent minket, hogy újra és újra próbatételek elé állítsuk magunkat, és kiderítsük, mire vagyunk képesek.

Biztosan hallottál, olvastál már az utóbbi években a finn oktatási rendszer nagyszerűségéről, módszertanáról, és a finn gyerekek kiemelkedő teljesítményeiről, jó közérzetéről, iskolaszeretetéről. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy ezek is a sisunak köszönhető eredmények.

Finnországban feladni a dolgokat nem menő. A finn diákok sokkal tovább bírják a küzdelmet egy-egy nehéz feladat, helyzet esetén, mint a többi nemzet gyermeke.

Amit emellett például Maiju Tynkkynen, a budapesti Finn Nagykövetség munkatársa emel ki a boldogság kulcsaként, az az, hogy a finnek fontosnak tartják a szabadidőt is, amit magukra fordítanak, lehetőleg aktív kikapcsolódással, és leginkább a szabad levegőn – télen is, nyáron is, idősként is, fiatalként is. Nem a háztartási vagy a gyereknevelési kötelességeiket értik tehát szabadidő alatt, hanem ténylegesen azt, hogy önmagukkal foglalkoznak, és senki mással. Ez pedig szintén olyan dolog, amit a legtöbben itthon is beiktathatunk az életünkbe, még ha jár is eleinte egy kis szervezéssel, logisztikával. Naponta félóra jóga, vagy legalább egy séta bele kell, hogy férjen az életünkbe.

Képek: Thinkstock