A ketamin hatékonyan enyhíti a depressziót: egyre több klinika veti be

Lehet, hogy a jövőben ez a szer lesz a depresszióra felírt gyógyszer?

A ketamint eredetileg altató hatása miatt használták az orvostudományban: az aneszteziológusok alkalmazták emberek és állatok altatására. A 80-as években partydrogként is népszerű volt. Ma azonban egy egész új szerepet kezdenek tulajdonítani neki: egyre inkább úgy tűnik, hogy a ketamin hatékonyan csökkenti a depresszió tüneteit.

Szakszerű vizsgálatok után állapították meg, hogy

míg a legtöbb antidepresszív szer hatásának kialakulásához több hétre van szükség, ezzel szemben a ketamin beadása után pár perccel már oldja a depressziót, és ez a hatása akár több hétig is fennmarad.

A University of Illinois szaklapja, a Molecular Psychiatry molekuláris szinten is utánament a magyarázatnak. A vizsgálat közben az is kiderült, hogy a tradicionális antidepresszív szerekre rezisztensek kétharmada esetében szűnik meg a depresszió, és a hatás átlagosan egy hétig fennmarad, vagyis sokkal hosszabb ideig, mint ami a szer lebomlásához kell (a ketamin ún. féléletideje, vagyis a szervezetben lévő mennyiség felére csökkenésének ideje 6 óra).

Ketaminpor. Forrás: Wikipédia

A tengerentúlon már egyre több klinika vezeti be a depressziós betegek ketaminos segítését. Egy ilyen kezelés nem olcsó: személyenként 3 ezer dollár (több mint 850 ezer forint), és a pontos sejtbiológiai folyamatokat még mindig vizsgálják, ezért az, hogy az antidepresszánsokat ketamintartalmú gyógyszerek váltsák fel, azért még odébb van.

Forrás: medicalonline.hu, Daily Mail