Ishi, az utolsó ‘vad indián’ beballagott a civilizációba

Nagyot néztek a városlakók.

Ishi, az éhező indián férfi, törzse utolsó tagja 1911 nyarán elősétált az erdőből. Nagyot néztek a kaliforniai Oroville lakói, ugyanis a férfi az erdőtüzek miatt elég kormos is volt. Két antropológus megállapította, hogy Ishi a jahi indián törzs utolsó tagja.

Fotók: wikipedia

Ishit az antropológusok elvitték egy egyetemre, egyrészt, hogy megvédjék a számára ismeretlen modern világtól, másrészt pedig, hogy megismerjék és rögzítsék a jahi törzs meséit, énekeit és szokásait. Ishi sajnos csak 4 évet élt a civilizált világban. Sokat betegeskedett, mivel nem előéletéből fakadóan nem szerzett immunitást a civilizált világban terjedő betegségekkel szemben. Orvosával nagyon jóban volt, megtanította őt a jahi íj- és nyílkezelési technikákra, és gyakran elvitte vadászni doktorát. Ishi 1916-ban halt meg tuberkolózisban.

A Kaiforniában élő indiánoknak a 19. századközepén kezdődött aranyláz jelentette a véget. Élőhelyeiken kutattak arany után, beszennyezték a vizeket, és elűzték a vadakat, amik az indiánoknak élelmül szolgáltak. Továbbá a himlőt és a kanyarót is elterjesztették az indiánok között. Azon törzsek, amelyek felvették a arcot a betolakodókkal, szintén csúnyán pórul jártak, ugyanis az ellentámadásokban egész falvak pusztultak el.

Mikor Ishi született, már csak mintegy 400 jahi indián élt, és egyre többeket vitt el az éhezés és az ‘inidánvadászok’ támadásainak is sokan áldozatul estek. Ishi, miután a családja (az utolsó jahi család) is kihalt, 3 évig egyedül élt az erdőben, amikor az éhség a városba vitte.

Forrás: mult-kor