Humoros anekdota Albert Einsteinről és sofőrjéről

Helyettesíthető volt a nagy tudós?

Albert Einstein a 20. század legnagyobb fizikusa volt, ám nemcsak a tudományos világ körében vált ismertté. Egyedi megjelenése és különleges gondolatai a világ egyik legismertebb emberévé tették. Így nem csoda, hogy különféle anekdoták is keringenek életével kapcsolatban.

Forrás: pixabay

Íme az egyik:

“Egy nap így szólt Einsteinhez a sofőrje:

– Uram, legalább harminc alkalommal hallottam már az elméletét, már én is meg tudnám tartani az előadást.

– Rendben, akkor kap egy esélyt – felelte Einstein. – Nem ismernek személyesen azon az egyetemen, ahova megyünk, így azt mondod, te vagy Einstein, jöttél előadást tartani.

A sofőr az egyetemen hibátlanul átadta a relativitás elméletét, sikert aratott. Útban kifelé, a sofőrnek, akiről azt hitték, hogy maga Einstein, egy másik fizikus egy komoly, tudományos kérdést szegezett. A sofőr először kissé megszeppent, majd azt mondta:

– A válasz egyszerű, sőt annyira, hogy én nem is kell válaszoljak, megteszi helyettem a sofőröm.

Így odalépett az igazi Einstein és szépen kifejtette a másik fizikus tudományos felvetését.”

Senki sem tudja biztosra megmondani, hogy a fenti történet valóban megtörtént-e, ám jóval sanszosabb, hogy nem. Nehéz elképzelni ugyanis, hogy lett volna olyan egyetem, ahol nem ismerik fel a tudóst. Emellett pedig hasonló, szerepcserés anekdoták más szereplőkkel is léteznek, így elképzelhető, hogy ezek nyomán született meg Einsteinről ez a vicces is történet.

Forrás: filantropikum, urbanlegends