Sokat okoskodsz kommentekben? Valószínűleg rengetegen kiröhögnek a tudtodon kívül!

Ha már nem bírod ki, hogy ne oszd az észt, nem árt, ha legalább ezzel tisztában vagy.

Gondolkodtál már azon, hogy vajon tévedhetsz-e néha? Hogy az igazságaid, amiket olyan nagy hévvel hangoztatsz és sulykolsz folyton – többnyire mindenféle témában, hisz alapjában véve úgy érzed, mindenhez értesz legalább egy kicsit, és természetesen mindenütt meglátod a hibát, a javítani- és oktatnivalót – lehetnek-e tévesek?

Valószínűleg nem, mert akik sokat okoskodnak, azok jellemzően soha nem töprengenek el azon, hogy talán helytelenek a gondolatmeneteik. Tisztelet persze a kevés kivételnek.

Pedig az a helyzet, hogy nagyon ciki, amikor a hülye ember okoskodik. És sajnos pont ők szoktak a legagresszívebbek, támadóbbak, személyeskedőbbek lenni.

Leginkább akkor, ha netes kommentelésről van szó. Ahol egy gép mögé bújhatnak, és tudják, hogy nem eshet bántódásuk.

Ha egy kicsit magadra ismertél, akkor érdemes elolvasnod az erről szóló tudományos vizsgálatot is, és megismerkedned a Dunning-Kruger-hatással. Ez szintén bebizonyította, hogy minél tájékozottabbak és műveltebbek vagyunk, annál több a kétségünk is a saját igazunkban. Valahol logikus ez, hisz tényleg minél többet tanul valaki, annál inkább rájön, mennyi mindent nem tud.

És minél ostobább valaki, annál nagyobb valószínűséggel hiszi magáról, hogy ő mondja meg a tutit, avagy ő… khm… találta fel a spanyol viaszt. A többi (tájékozottabb) ember meg csak röhög rajta. De hát persze ő ezt nem látja. Hisz egy gép mögött ül, ők meg nem kommentelnek vissza neki, hisz nem töltik az idejüket azzal, hogy megpróbálják irányba helyezni. Tudják, hogy felesleges lenne…

freepik.com

Szóval, ha a neten, vagy úgy egyáltalán az életben sokat magyarázol és okoskodsz, akkor gondolj néha erre. Lehet, hogy nagyon nem vagy tisztában a valódi helyzettel.

Csak szóltunk.