Közzétették a magyarok 10 kedvenc kutyafajtáját

Egy dizájner kutyafajta a legnépszerűbb, szerencsétlennek légzési nehézségei vannak a külseje miatt.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, a fajtatiszta kutyák tenyésztését összefogó hazai szervezet 2017-es évi statisztikájából kiderül, melyik a 10 legnépszerűbb kutyafajta Magyarországon.

Ez alapján az első helyezett a turcsi orrú, hangosan horkoló, szörcsögve lélegző francia bulldog.  Érdekesség, hogy Skócia betiltaná a fajta tenyésztését, mivel a francia bulldog is azon dizájner kutyák közé tartozik, amelynek egészségügyi problémákat okoz a külseje. A rövid orra miatt ugyanis légzési nehézségei vannak ezeknek a kutyáknak, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ortopéd testfelépítésük miatt az ízületi betegségekre is hajlamosabbak.

Fotó: freepik

Miért ilyen fontos vajon az, hogy ‘cuki’ kutyákat tenyésszenek ki, akár annak árán is, hogy szenvedést okoznak ezzel az állatoknak?

És akkor nézzük a top 10-es listát:

1. Francia bulldog

Fotó: pixabay

2. Rövid szőrű magyar vizsla

Fotó: pixabay

3. Német juhászkutya

Fotó: pixabay

4. Bulldog

Fotó: pixabay

5. Border collie

Fotó: pixabay

6. Cane corso

Fotó: pixabay

7. Amerikai staffordshire terrier

Fotó: pixabay

8. Szálkás szőrű tacskó

Fotó: pixabay

9. Puli

Fotó: wikipédia

10. Bichon havanais

Fotó: pixabay

Amint láthatjuk, két magyar kutyafajta fért bele a listába. A raszta megjelenésével és élénk természetével hódító puli, amely fajta a Facebook-alapító Mark Zuckerberget is rabul ejtette, és a gigászi mozgásigénnyel rendelkező örök bohóc, a magyar vizsla.

Érdekesség, hogy a francia bulldog már 2007-ben is vezette a listát, ekkor a német juhászkutya volt a második helyen, a harmadikon pedig a yorkshire terrier, amely most nem is szerepel a listán. Bő egy évtizede a mopsz (7.) és a westie (8.) is előkelő helyen szerepelt.

Egyébként azt még hozzá kell tenni, hogy a fajtatiszta, de törzskönyvvel nem rendelkező kutyákról nincsenek adatok.

Forrás: dívány