“Kópé nem bírt felállni. Tudtuk, hogy nagy a baj”

Miért fontosabb, hogy egy kutya cuki legyen, mint az, hogy egészséges?

A 2017-es évi statisztikák alapján hazánkban a legnépszerűbb kutyafajta a francia bulldog. Ennek kapcsán elöntöttek az emlékek, ugyanis Kópé révén megtapasztaltam, hogy a divatból kitenyésztett kutyafajták némelyike mennyire sokat tud szenvedni pusztán a külseje miatt.

A francia bulldogoknak csapott orruk miatt légzési nehézségeik vannak, és a mozgásuk alapból olyan, amit más fajtáknál már sántításnak, betegségnek érzékelünk. Kópé is ezekkel a kényelmetlenségekkel élte életét, egészen boldogan – egész addig, amíg porckorongsérvet nem kapott, ami szintén gyakoribb a francia bulldogoknál.

Soha nem fogom elfelejteni, min mentünk keresztül Kópéval. És nem, egyáltalán nem annak a 200 ezer forintnak a hiánya maradt meg, amivel az MRI-vizsgálat és a műtét, illetve a gyógykezelés járt. Hanem a szenvedése, és a küzdés, amivel próbálta visszahozni magát a genetikailag számára lehetséges boldog kutyalétbe.

Soha nem felejtem el, amikor arra mentünk haza, hogy Kópé a kanapé mellett sírt keservesen, és nem tudott felállni. Hátsó lábai lebénultak, kétségbeesett tekintettel nézett ránk. Tudtuk, hogy nagy a baj.

Sosem felejtem el, amikor meghallottam a szavakat, hogy ha a műtét mellett döntünk, akkor is csak 80 % esély lesz arra, hogy valaha újra lábra áll. Megdöbbentem az orvos szavain, amikor elmondta, hogy sokan hasonló helyzetben a kutya elaltatása mellett döntenek.

Soha nem felejtem el, hogy a műtét után, amikor visszakaptuk őt, mennyire bágyadt és gyenge volt. Láthatóan nagy fájdalmai voltak, és csak injekciós tűből lefetyelte a vizet. És még ekkor is ezerrel adta nekünk a szeretetet, odabújt és mindig megnyalta a kezünket.

Egyetlen egyszer sem éreztem tehernek, hogy nekünk kellett naponta több alkalommal, a wc fölé tartva kinyomni a hólyagját, ugyanis eleinte a vizeletét sem tudta üríteni.

Mindig emlékezni fogok a türelmetlen várakozásra, amikor már hetek teltek el a műtét óta, ő pedig még mindig nem tudott lábra állni.

Nem felejtem el, milyen erősen küzdött, hogy újra megtanuljon járni. Szinte minden órában felállítottuk, hogy ne gyengüljenek el az izmai. Ő mindig türelmes volt, érezte, hogy jót akarunk neki.

Majdnem egy hónap telt el az első lépésekig, ekkor éreztük először azt, hogy nincs hiába ez az egész.

Két hónap kemény küzdelem után pedig Kópé újra tudott járni. Kapott még néhány szép évet, amit a francia bulldog test átlagos kis kényelmetlenségeivel élt tovább.

Fotó: wikipédia/Cristorresfer

A betegségek nagyobb eséllyel alakulnak ki, ha valaki nem is tenyésztőtől vásárol kutyát, hanem felelőtlen szaporítóktól, akik nem szűrik az állatokat az egyes betegségekre, és nem vonják ki a tenyésztésből a beteg állatokat.

És sajnos, mindent lehet tovább fokozni. Beteg elméjű tenyésztők kitenyésztették a toadline bulldogot, ami alapból úgy néz ki, mintha valami születési rendellenességgel jött volna a világra…

Lájk