Tudd meg, mit tesz a sütőtök a szervezeteddel!

Ízletes, szép a színe, na de hogyan hat a testedre?

A sütőtök nagyon finom csemege simán, a sütőben megsütve is, de levest, süteményt, lekvárt és ivólevet is készíthetsz belőle. Ráadásul ezzel nem csak az ízlelőbimbóidnak, de a szervezetednek is jót teszel.

A sütőtök hatásai

Jót tesz a szemnek

Mintegy 20 deka sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin szükségleted több mint kétszeresét fedezi. Az A-vitamin a látás és a szemek egészségéhez nagyban hozzájárul.

Segít megszabadulni a plusz kilóktól

A sütőtökben sok a rost, így igen laktató, miközben kevés benne a kalória. Több kutatás is igazolja, hogy a sok rost segíti a fogyást.

Fotó: thinkstock

A tökmag abszolút szívbarát és depi-ellenes

Sok benne a fitoszterol, ami segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet. Triptofánt is bőséggel tartalmaz, ez az aminosav fontos szerepet tölt be a szerotonintermelésben, ami segíthet megelőzni a búskomorságot.

Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét

A kutatások szerint a béta-karotinnak rákmegelőző hatása van, ráadásul, ha természetes formában visszük be ezt az anyagot, az jobb, mintha táplálékkiegészítőként fogyasztanánk. Mondanunk se kell, a sütőtök bőségesen tartalmaz béta-karotint.

Bőrvédő hatása is lehet

A sütőtökben lévő karotinoidok segíthetnek a szabadgyökök semlegesítésében, emiatt segíthetnek a korai bőröregedés kivédésében.

Forrás: hazipatika