Így virágzik sokáig és gyakran az amarillisz

Ha szeretnél hosszú időn át hatalmas, színes virágokat nézegetni otthon, próbáld ki ezeket a tippeket.

Ősszel és télen, mikor a természet visszavonul, otthonunkban élhetjük át a pompás virágok látványát. Ezen virágok királynője az amarillisz (lovagcsillag), ami hatalmas, színes virágokkal ajándékoz meg. Ám azért, hogy sokáig és gyakran évezhessük ezt a csodát, nekünk is tenni kell:

Az amarillisz éves ápolási naptára

Fotó: pixabay

December, január: Ez az amarillisz virágzásának időszaka. Azért, hogy minél hosszabb ideig pompázzon a növény, figyelj oda arra, hogy alulról öntözd, hogy a hagymája száraz maradjon, és nem túl napos, 18-20 Celsius-fokos szobahőmérsékleten legyen.

Február: Ilyenkor kell az elszáradt virágokat visszavágni a szárukkal együtt.

Március, április: Ekkor van az amarillisz növekedési fázisa. Kezdd el gyakrabban öntözni, és tartsd kicsit melegebb, világosabb helyen, hogy szép levelei nőhessenek.

Májustól júliusig: Hetente vagy kéthetente adj folyékony tápoldatot az öntözővízhez. Tedd félárnyékos helyre a növényt.

Augusztus: Állítsd le az öntözést, hagyd elszáradni a leveleket, nyugalmi fázisba kerüljön az amarilliszed.

Szeptember, október: Vágd le az elszáradt leveleket, és hagyd a hagymát mintegy 15 Celsius-fokon, kiszáradt földben. A pincébe is leviheted, ilyenkor jó, ha sötét helyen van.

November: Ültesd át a növényt friss virágföldbe. A hagyma fele a virágföld felszíne felett legyen. Ha kis sarjhagymák megjelennek, azokat ültesd el külön.

December: Óvatosan nedvesítsd meg a talajt és tedd a növényt világos helyre, szobahőmérsékletre. Ha 10 centis már a virágszár, kezdd el hetente egyszer öntözni. Néhány naponta forgasd el 180 fokkal a cserepet az ablaknál. És élvezd a virágpompát!

Fontos!  Az amarillisz mérgező, figyelj oda, hogy kisgyerekek és házi kedvencek semmiképp ne férhessenek hozzá!

Forrás: hobbikert