Így élt a legendás magyar tévés élete végén az idősotthonban

A 70 éves korában elhunyt Baleczky Annamária nem szerette az ismertséget, de a mellőzöttség is megviselte.

Élete végén egy budai idősek otthonában lakott Baleczky Annamária, a legendás bemondónő, akit 20 évvel ezelőtt a Magyar Televízió többi bemondójával együtt rúgtak ki.

Noha Baleczky Annamária rádiózni szeretett volna, egy barátja ajánlása nyomán mégis a képernyőre került, és 26 éven át konferálta fel a televíziós műsorokat. Így mesélt korábban a munkájáról:

„Szerettek a nézők, ám én nem az ismertséget, mert zárkózott, háttérbe húzódó alkat vagyok, még a tévében sem néztem magam vissza. Nem voltam rosszban senkivel a kollégák közül, de igazán jóban csak Takács Marikával és Tamási Eszterrel. Amíg éltek, összejártunk.”

Fotó forrása: youtube

A legendás tévés férje halála után, néhány éve költözött be az idősek otthonába. Újlipótvárosi lakásukat eladva vett egy apartmant az intézményben. Az otthon egyik lakójának hozzátartozója ezt mesélte Baleczky Annamáriáról:

“Szerette a rendezvényeket, a filmvetítéseket, de sokszor a szobájába vitték neki a reggelit, a vacsorát. Sokat nézte a tévét, olvasgatott, de rokonok nem nyitottak rá ajtót, nem volt családja szegénynek. Két civil barátnője látogatta időnként, csokoládéval, édességgel kedveskedtek neki.”

A bemondónőbe férje a tévéképernyőn szeretett bele, és a rádiós Kondor Katalin hozta őket össze. Gyorsan nagy szerelem alakult ki köztük. Végig kitartottak egymás mellett, sokat utaztak, ám gyermekáldás nem érkezett az életükbe. Baleczky Annamária 30 évesen szeretett volna örökbe fogadni, ám férje ebbe nem egyezett bele.

Rózsa György, mikor meghallotta egykori kollégája halálhírét, így mesélt a bemondónő életéről:

“Annamarinak rengetegen próbáltak udvarolni, mert nagyon csinos volt, de ő hűséges maradt Péterhez, a férjéhez. Sikeres volt, mindenhol észrevették visszafogott szépsége, őzikeszemei miatt. Nagyon megviselte, amikor az összes bemondónak felmondtak. Többek között ő is tönkrement lelkileg, hiszen hatalmas tapasztalattal, ereje teljében lett mellőzött. Pedig helye lehetett volna a híradóban hírolvasóként, akár riporterként is, mert gyönyörűen beszélt magyarul.”

Forrás: blikk